Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dan Carp

31 Octombrie 2011
Vizualizari: 1262
Comentează add

Comentariu de Dan Carp

Încrederea în Uniunea Europeană Încrederea în Uniunea Europeană - Conține audio

dan-carp

Românii sunt pesimiști din fire. Cam aceasta este concluzia care poate fi trasă dintr-un studiu al încrederii în economie, realizat de compania de cercetare de piață Nielsen. Dintre cele 56 de state luate în calcul, România s-a situat tocmai pe antepenultimul loc. Doar portughezii și ungurii se așteaptă la situații mai neplăcute în propria țară. În sistemul de notare folosit, un scor sub 100 de puncte înseamnă pesimism în privința perspectivelor economice. România are în trimestrul al treilea al anului, doar 49 de puncte, în ușoară creștere față de trimestrul al doilea însă.
 
Că percepția oamenilor nu este strâns legată de situația economică, reiese din poziția țării care până de curând nu avea prea mari motive de optimism. Grecia se situează destul de bine în clasament, ceea ce înseamnă că, în ciuda faptului ca trăiau pe un butoi cu pulbere, grecii și-au păstrat optimismul. Mai mult, încrederea în economia țării a crescut puternic în al treilea trimestru al anului. Optimismul a fost poate justificat; săptămâna trecuta, Grecia a primit un colac de salvare de 100 de miliarde de euro, care o ajută să se mențină pe linia de plutire.
 
La nivel mondial încrederea populației în economie a scăzut ușor în partea a doua a anului în curs, iar scorul mediu, de 88 de puncte, arată o sporire a neîncrederii în economie la nivel global. Oamenii sunt îngrijorați de perspectivele economice și de securitatea locurilor de muncă. Acestea sunt mai importante acum decât frica de inflație, care era mai puternică în prima parte a anului. Țările cu cei mai optimiști oameni sunt India, Arabia Saudită și Indonezia. Trebuie notat că singurele țări europene din top 10 sunt Norvegia și Elveția, nici una membră a Uniunii Europene, ceea ce poate fi un indicator și despre încrederea pe care o mai au oamenii în Uniune în privința rezolvării problemelor economice.


Etichete Încrederea în Uniunea Europeanăuniunea EuropeanăUE.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live