Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

12 Aprilie 2014
Vizualizari: 1322
Comentează add

Aflat în vizită la Atena, cancelarul german Angela Merkel a declarat că ţara sa va continua să sprijine Grecia "pe calea cea bună" şi că programul de austeritate a reuşit.

Încrederea în Grecia "a revenit"

monica-chihaia-atena

Prim-ministrul grec Antonis Samaras şi cancelarul german Angela Merkel, la Atena. Foto: captură youtube.com  

Cancelarul german Angela Merkel a estimat astăzi la Atena că emisiunea de obligaţiuni greceşti, realizată pentru prima dată în ultimii patru ani, arată că a revenit încrederea în această ţară.

Ea a dat asigurări că Germania va continua să sprijine Grecia pe calea cea bună.

Scurtă, dar cu un program comprimat, vizita oficială a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în capitala Greciei s-a încheiat în această seară, după întrevederea cu premierul Antonis Samaras şi conferinţa de presă comună.

Mesajele transmise de cei doi oficiali au păstrat nota de optimism, care a prefaţat cea de-a doua vizită, pe care liderul de la Berlin a efectuat-o la Atena în ultimul an şi jumătate.

Grecia a reuşit - au fost primele cuvinte ale premierului grec.

Grecia nu va avea nevoie de un nou program de măsuri.

Vine un moment când eforturile sunt recunoscute şi răsplătite.

"S-a muncit mult, poporul grec a făcut sacrificii imense pentru a crea o societate nouă, o piaţă care să producă, nu numai să consume, cum s-a întâmplat până de curând. Această Grecie nouă este aproape de a deveni realitate. Ţara noastră dispune de material uman remarcabil" a declarat Antonis Samaras.

Obligaţiunile greceşti, succes pe pieţele financiare internaţionale

Prim-ministrul Greciei a declarat că a discutat cu cancelarul german despre progresele înregistrate în economia elenă şi aspecte legate de preşedinţia Consiliului UE.

De asemenea, că a informat-o oficial pe cancelarul german cu privire la succesul ieşirii pe pieţele financiare internaţionale cu noua emisiune de obligaţiuni greceşti.

"Aceasta dovedeşte interesul şi încrederea investitorilor în Grecia, în poporul grec şi în viitorul nostru" a subliniat şeful executivului de la Atena.

Eforturile continuă, a adăugat premierul elen, care a precizat că principalele priorităţi rămân dezvoltarea economică a ţării şi reducerea şomajului, în special în rândul tinerilor.

Antonis Samaras a precizat că una dintre problemele capitale rămâne cea a lipsei de lichidităţi, despre care a discutat pe larg cu cancelarul german, care a arătat un interes deosebit în această direcţie şi a promis că doreşte să participe la Fondul Grec de Investiţii, pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii.

În încheiere, premierul grec a mulţumit Angelei Merkel pentru vizita la Atena, pentru solidaritatea manifestată de poporul german şi ceea ce a numit "cooperarea noastră strânsă".

Deciziile politice "au fost eficiente"

La rândul său, cancelarul german a ţinut să sublinieze că s-au schimbat multe în ultimii ani, acum privirile sunt îndreptate spre viitor.

Evoluţiile pozitive, a subliniat cancelarul german, au demonstrat justeţea aplicării programului de austeritate şi a reformelor.

Drumul este încă lung, a adăugat, dar sunt multe aspecte pozitive.

Acum există mai multe oportunităţi decât dificultăţi.

Poporul grec a făcut multe sacrificii, deciziile politice au fost însă eficiente.

"Cred cu tărie că după o perioadă foarte, foarte dificilă, care fireşte persistă încă în Grecia pentru mulţi oameni, există totuşi oportunităţi care nu au fost pe deplin identificate şi care pot reface lucrurile pe acest drum anevoios" a afirmat Angela Merkel.

Ea a făcut referiri la cooperarea dintre cele două ţări în domeniul sănătăţii, administraţiei publice şi turismului.

Datoria Greciei, discutată la toamnă

În ceea ce priveşte datoria Greciei, liderul de la Berlin a declarat că trebuie aşteptate datele pe care le va furniza Eurostatul, apoi abia poate fi discutat deficitul de finanţare şi sustenabilitatea datoriei ţării.

Informaţiile indică faptul că progresele înregistrate de Grecia vor face ca discuţiile să poată fi purtate într-un alt climat, în condiţii mult mai bune pentru ţară.

În toamnă vom avea o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă, sunt mult mai optimistă decât în trecut, dar ce vom face, vom vorbi atunci - a încheiat cancelarul Germaniei.

Angela Merkel a felicitat Grecia pentru modul în care şi-a asumat preşedinţia UE şi a menţionat rolul echilibrat jucat în ceea ce priveşte criza din Ucraina şi Rusia. 


Etichete GreciaAtenaAntonis SamarasGermaniaAngela Merkelrevirimenteconomieobligaţiunisacrificiişomajlichidităţireformăausteritatecooperaredatorie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live