Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Ianuarie 2019
Vizualizari: 3132
Comentează add

Cercetători chinezi au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună.

Încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună

florin-lepadatu

 

Cercetători chinezi au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună.

Cercetători chinezi au obţinut încolţirea primei seminţe de bumbac pe Lună, un succes al unuia dintre experimentele sondei Chang'e 4, care a reuşit să aselenizeze pe faţa ascunsă a satelitului stabilind o premieră în istoria explorării spaţiale, informează Xinhua, citată de Agerpres.

Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Chongqing (sud-estul Chinei), este vorba de succesul primului mini-experiment de biosferă realizat pe Lună.

Sonda Chang'e 4, care la 3 ianuarie s-a aşezat pe faţa ascunsă a Lunii pentru prima dată în istorie, a dus la bordul său seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi gâscariţă, mostre de drojdie şi ouă de musculiţă de oţet pentru a crea o minibiosferă simplă.

Imaginile trimise de Chang'e 4 au prezentat marţi încolţirea unei seminţe de bumbac, singura sămânţă care a germinat până acum.

Cultivarea sa nu este însă simplă: temperaturile de pe suprafaţa solului lunar pot depăşi 100 de grade Celsius ziua şi coborî la minus 100 de grade noaptea, în condiţiile unei radiaţii solare mai mari şi unei gravitaţii mai mici decât cea a Terrei.

Cercetătorul responsabil cu experimentul plantelor pe Lună, a subliniat că echipa sa a proiectat un recipient care ar menţine o temperatură cuprinsă între 1 şi 30 de grade şi permite intrarea luminii naturale şi alimentarea plantelor cu apă şi nutrienţi.

Acest dispozitiv este un cilindru de aluminiu de 18 centimetri înălţime, cu un diametru de 16 centimetri, cântărind 3 kilograme şi având un cost de peste 10 milioane de yuani (1,47 milioane de dolari, 1,29 milioane de euro).


Etichete Exclusiv onlineLună

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live