Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Mesaje electorale” Joi, 17 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mariana Vasilache, Radio Chişinău

27 August 2016
Vizualizari: 985
Comentează add

Activişti ai unor partide au scandat lozinci anti-guvernare, în timp ce oficialii au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare.

Incidente la manifestările dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova

mariana-vasilache-radio-chisinau

Foto: Radio Chişinău

Republica Moldova marchează astăzi 25 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică.

La Chişinău au avut loc manifestaţii dedicate evenimentului, dar şi incidente între forţele de ordine şi un grup de protestatari.

Manifestările dedicate Zilei independenţei Republicii Moldova au început cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, la care au participat primele persoane în stat, alţi oficiali şi cetăţeni.

În discursul rostit în deschiderea sărbătorii, preşedintele Nicolae Timofti a militat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Şeful statului a declarat că independenţa şi securitatea cetăţenilor nu sunt depline atâta vreme cât forţele militare străine, cele ale Federaţiei Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova împotriva voinţei poporului.

De asemenea, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a avut loc o paradă militară, prima din ultimii cinci ani, la care au defilat în premieră şi militari străini.

Programul festiv a fost marcat de incidente în apropiere de Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu implicarea unui grup de activişti, din rândurile formaţiunilor Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor şi Platforma DA.

Ei au scandat lozinci anti-guvernare, în timp ce oficialii au depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru izolarea protestatarilor.

Accesul oamenilor în perimetrul pieţei a fost restricţionat de un dispozitiv impresionant de poliţişti şi carabinieri, precum şi de garduri de plasă, astfel că numărul spectatorilor la manifestaţiile aniversare a fost redus.

La 27 august, în 1991, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de URSS, în care a fost înglobată forţat prima dată în 1940 alături de statele baltice şi Ucraina de Vest şi a doua oară în 1944.


Etichete Ziua Independenţei Republicii Moldovaincidenteactiviştipartide

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live