Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Incidente armate la München

UPDATE: Autorul atacului este un germano-iranian de 18 ani, care s-a sinucis, a anunțat poliția,

Incidente armate la München
Foto: captură video

Articol de Radiojurnal, 22 Iulie 2016, 21:11

UPDATE: Autorul atacului este un germano-iranian de 18 ani, care s-a sinucis, a anunțat poliția,

UPDATE: Politia face apel la cei ce detin fotografii sau filme care au legatura cu atacul din Munchen sa nu le publice pe internet. Politia ofera o adresa unde acestea sa fie trimise, pentru a ajuta la ancheta: https://medienupload-portal01.polizei.bayern.de/

Ne publier pas des fotos ou videos de la fusillade s´il vous plait! Utilise cette page pour les enquetes en cours! …https://t.co/29Df0qGgM6

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016


UPDATE: Politia din Munchen anunta ca cel putin 10 persoane au fost ranite in urma atacului armat. Acestea se adauga celor 9 morti anuntati anterior. Operatiunile politiei continua dar situatia ramane neclara, se mai anunta pe contul oficial de twitter al politiei din Munchen.

We know of at least 10 injured persons. Police operations are still running. The Situation is still not clear.#gunfire#munich

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016

UPDATE: Forţele de securitate caută în continuare mai mulţi atacatori.

UPDATE: Cancelarul german, Angela Merkel, a convocat pentru sambata o reuniune a Consiliului National de Securitate.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al poliției din Munchen a anuntat că nu se stie daca atacatorii mai sunt in oraș.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al poliției din Munchen a anuntat că aproape 100 de oameni au fost martori ai atacului armat.

UPDATE: Șeful de cabinet al cancelarului german, Angela Merkel, nu poate confirma dacă atacul din Munchen este un act terorist.

UPDATE: Poliția din Munchen a gasit al nouălea cadavru iar acum verifică dacă este vorba de unul dintre atacatori, transmite Deutsche Welle.

Police now say 9 killed in #Munich; officials checking to see if body is potential shooter https://t.co/tItoX75L5Hhttps://t.co/gYokFDtbrE

— CBS News (@CBSNews) July 22, 2016

UPDATE: Ministerul român de Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul armat care a avut loc în Munchen, Germania, soldat cu pierderi de vieți omenești şi numeroşi răniţi. MAE transmite condoleanţe familiilor victimelor acestui act de o violenţă extremă şi exprimă întreaga solidaritate cu poporul german.

Ministerul Afacerilor Externe condamna toate actele de acest tip și respinge cu tărie violențele, indiferent de rațiune și formă de manifestare, îndeosebi pe cele care pun în pericol viețile oamenilor.

MAE, prin Consulatului General din Munchen, întreprinde în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, pentru a obține informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii atacului şi cetăţenia victimelor.

UPDATE: Presedintele Klais Iohannis a postat, astazi, pe twitter un mesaj de solidariate cu familiile si apropiatii victimelor sau ranitilor in atacul de la Munchen.

My thoughts are now w/ the families and all those close to the victims and injured of #Munich horrible attack. Solidarity w/Germany.

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 22, 2016

UPDATE: Creste tragicul bilant al incidentelor armate din Munchen. Politia din oras a anuntat ca s-au inregistrat opt morți.

Sadly there are eight fatal casualties now.#gunfire#munich#oez

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016

UPDATE: Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, care plecase cu o cursă aeriană spre Statele Unite, se întoarce în țară.

UPDATE: Reuters transmite că poliția germană vorbește în acest moment de 7 morți

Really don't care what the ideology is. This is terrorism by any standard & I stand by that fully. #Munich Aftermathpic.twitter.com/WDXbXNwbiy

— Isaac Cohen (@IHWCo) July 22, 2016

UPDATE: Jurnalista Deutsche Welle Munchen, Alina Kuhnel a declarat pentru Radio Romania ca atacul de astazi din capitala Bavariei, va determina schimbari de politici de securitate in Germania. Alina Kuhnel a apreciat ca germanii nu se asteptau la un asemnea atac

UPDATE:Avertizare MAE: Ministerul român de Externe recomandă cetățenilor români aflați în Munchen să nu părăsească locațiile în care se află şi să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate.

UPDATE: Premierul bavarez şi ministrul de interne au convocat o celulă de criză. Martorii spun că ar fi vorba despre trei atacatori. Se crede că unul dintre ei s-ar fi refugiat într-o staţie de metrou.

Suspecţii însă se află în continuare în libertate.

Poliţia din München nu exclude posibilitatea unor atacuri teroriste, doar că este acum prea devreme să discutăm despre o certitudine în acest caz.

Gara centrală din München a fost şi ea evacuată.

Toate trenurile care se îndreptau spre München au fost oprite.

UPDATE: Președintele american Barack Obama a promis să acorde sprijin Germaniei,

"Nu știm exact ce se întâmplă acolo, dar evident că inimile noastre sunt alături de cei care este posibil să fi fost răniți. Le promitem tot sprijinul de care au nevoie", a declarat Barack Obama.

Watch as @POTUS provides an update on the developing situation in #Munich, Germany: https://t.co/RKJMCirtS9

— The White House (@WhiteHouse) July 22, 2016

UPDATE: Ministerul de Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, anunta că urmareste situatia din Munchen.

Oficiul consular român a început de urgenţă demersurile specifice pe lângă autorităţile locale, pentru informaţii suplimentare privond circumstanţele incidentului şi cetăţenia victimelor.

În prezent, Consulatul General al României la Munchen aştepteapta răspunsul din partea autorităţilor locale, si e pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

Pentru acordarea asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului de Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789.

Interviu cu Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle

Realizator: Stare de alertă la München. Media germane şi internaţionale transmit că au avut loc incidente armate, iar poliţia anunţă că este în defăşurare o operaţiune de amploare. Sunt informaţii contradictorii privind numărul de victime şi cel al atacatorilor. Pentru detalii îl avem, acum în direct, prin telefon, pe Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle. Bună seara.

Robert Schwartz: Bună seara.

Realizator: Ce informaţii aveţi despre incidentele armate din München?

Robert Schwartz: Sunt infomaţii contradictorii, aşa cum aţi spus. Ministrul de interne bavarez Herrmann a confirmat că sunt trei morţi, dar avem informaţii de la colegii noştri de la Münchner Abendzeitung, de pildă, care vorbesc despre 15 morţi, o televiziune de ştiri vorbeşte despre 10 morţi. Deci, este un haos informaţional pe măsura atacurilor la care acum asistăm.

Realizator: Se pare că acest incident este de cea mai mare amploare, din ultima vreme?

Robert Schwartz: Dacă se confirmă numărul morţilor, atunci cu siguranţă este cel mai năpraznic atentat din Germania şi trebuie să luăm în serios toate variantele. Interesant este şi faptul şi chiar înspăimântător că acest atac vine la doar câteva zile după atacul de la Würzburg şi Germania este într-o stare de alertă, oamenii nu mai ştiu ce să creadă, ce să înţeleagă şi aşteptăm într-adevăr informaţiile oficiale, comunicatele Poliţiei ca să putem după aceea interpreta acest atac fantastic.

Realizator: Este vorba de mai multe atacuri?

Robert Schwartz: Se pare că sunt cel puţin două atacuri, un atac la centrul comercial Olympia din München, iar celălalt chiar în centrul capitalei bavareze, la Stachus, dar nu avem nicio informaţie confirmată de poliţie, aşa că eu mă reţin şi nu aş intra în speculaţii. Cert este că avem un eveniment extrem de serios, poliţia este în alertă, poliţia a cerut internauţilor să nu publice locurile unde se văd echipaje de poliţie poziţionate, operaţiunea este încă în desfăşurare şi de aceea este prea devreme ca să putem trage primele concluzii stabile.

Realizator: Incidentul vine după atacul din tren. Sunt reticenţi cetăţenii să iasă în stradă?

Robert Schwartz: Da, nu îmi vine..., îmi este foarte greu să fac o legătură între ultimele atacuri. Ştiu că există informaţii conform cărora atacatorii ar putea fi extremişti. Este foarte, foarte greu de făcut o analiză acum la rece. Cetăţenii sunt în continuare pe stradă, îşi văd de treaba lor, dar există această reţinere, această teamă şi este evident, situaţia este foarte schimbată acum, după asemenea atac.

Police confirmed several killed people in Munich shopping centre. Active shooter apparently not neutralized yet. https://t.co/0kQGLQ66Mh

— Björn Stritzel (@bjoernstritzel) July 22, 2016

Police blocking road to #OEZ in #Münchenpic.twitter.com/WGM9GMOe5m

— Roeland Roovers (@r0eland) July 22, 2016
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
România 28 Martie 2024, 16:19

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
România 28 Martie 2024, 16:15

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni

Primele probleme au fost semnalate de furnizorul local de gaz, care a alertat autoritățile și a anunțat că de vină nu este...

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
România 28 Martie 2024, 15:37

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu

După ce a fost pus sub acuzare, Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL, şi...

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu