Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţ Hîrţescu

23 Iunie 2021
Vizualizari: 476
Comentează add

Rusia acuză o navă militară britanică de pătrunderea în apele sale teritoriale și susține că a folosit muniție de război pentru a opri incursiunea. Marea Britanie neagă incidentul.

Incident militar în Marea Neagră

petrut-hirtescu

HMS Defender. Foto: Royal Navy

Ministerul Apărării de la Moscova susține că o navă militară rusă a tras, astăzi, focuri de avertisment asupra unei nave a Marinei Regale Britanice aflată în Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea acesteia. 

Astăzi în Marea Neagră, în apropierea coastelor Crimeii, nave ruse de frontieră au tras focuri de avertisment, iar un bombardier Sud 24M a lansat patru bombe de avertisment pe direcția de mers a distrugătorului britanic Defender, intrat trei km în apele teritoriale ale Rusiei, a declarat ministrul apărării de la Moscova.

Nava britanică nu a reacționat la avertismentele că împotriva sa va face uz de armă de foc dacă va depăși granița rusă, se arată în comunicatul ministerului. În urma incidentului, atașatul militar al Marii Britanii la Moscova a fost chemat la Ministerul rus al Apărării.

Incidentul este primul de asemenea gravitate între Rusia și NATO în Marea Neagră. În cursul dimineții, la Conferința pentru securitate internațională de la Moscova, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a propus ca măsură de escaladare a situației din Europa, pe care a caracterizat-o drept explozivă, ca Rusia și NATO să-și retragă exercițiile militare de la linia de contact dintre ele, transmite corespondentul Radio România la Moscova, Alexandru Beleavski.

Ministerul Apărării din Marea Britanie neagă pătrunderea distrugătorului în apele teritoriale ruse

Potrivit ABC News, Ministerul Apărării din Marea Britanie a negat că asupra navei Defender s-ar fi tras sau că aceasta ar fi pătruns în apele rusești. "Nu a fost tras niciun foc de avertizare împotriva HMS Defender", se spune într-un comunicat. "Nava aparținînd Royal Navy efectuează un tranzit de rutină în apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internațional."

Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014, o mișcare respinsă de majoritatea țărilor, obținând acces pe lunga coastă la Marea Neagră a peninsulei. Rusia a ripostat frecvent la vizitele navelor de război ale NATO lângă Crimeea, considerându-le destabilizatoare.

În aprilie, a declarat închisă pentru navele străine o zonă maritimă mai amplă în largul Crimeii.

"Credem că rușii au efectuat un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și au dat comunității maritime un avertisment prealabil cu privire la activitatea lor", a declarat Ministerul Apărării britanic. ”Nu s-a tras în HMS Defender și nu recunoaștem afirmațiile că ar fi fost aruncate bombe în calea navei.”

Marea Britanie nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că nava Regatului Unit „a efectuat un tranzit de rutină din Odessa către Georgia, prin Marea Neagră”. „Așa cum este normal pentru această rută, nava a intrat pe un coridor de separare a traficului, recunoscut la nivel internațional”, a spus el pe Twitter, adăugând că HMS Defender a ieșit din coridor în siguranță, la 9:45 a.m. BST (0845 GMT; 4:45 a.m. EDT). „Așa cum este rutina, navele rusești i-au urmărit tranzitul și i s-a adus la cunoștință derularea unor exerciții de antrenament în vecinătatea ei mai largă”, a adăugat el.

„Am văzut rapoartele în această dimineață”, a declarat Max Blain, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson. „Este incorect să spunem că s-a tras asupra navei sau că această navă s-ar fi aflat în apele rusești. HMS Defender a urmat cea mai directă și recunoscută rută internațională între Ucraina și Georgia.”

El a subliniat că Marea Britanie, împreună cu o mare parte din comunitatea internațională, nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, potrivit ABC News, citat de Rador.


Etichete navaexercitiinavalMarea NeagrăRusiaMarea Britanieincident militarCrimeeaUcrainaHMS Defender

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live