Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

23 Aprilie 2018
Vizualizari: 734
Comentează add

Raport favorabil în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, pentru introducerea de măsuri alternative la pedepsele cu închisoare.

"Închisoare de weekend" pentru unii infractori

angela-matei

Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor a adoptat un raport favorabil la proiectul prin care ar urma să fie introduse măsuri alternative de executare a pedepselor cu închisoare.

Potrivit proiectului aprobat de deputații juriști, pedeapsa cu închisoarea va putea fi înlocuită cu executarea la domiciliu sau doar în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbată sau duminică într-un centru de detenție.

Judecătorul de supraveghere este cel care poate dispune una dintre măsurile alternative de executare, însă doar pentru persoanele cu o condamnare de până la cinci ani, care au efectuat o fracție de o cincime din pedeapsă.

Nu pot beneficia de executarea detenției la domiciliu sau în zilele de sâmbătă și duminică persoanele condamnate pentru fapte de corupție sau infracțiuni cu violență și nici recidiviștii.

La votul asupra raportului s-au înregistrat 13 voturi pentru, 9 împotrivă și 2 abțineri. Împotrivă a votat opoziția care a criticat faptul că se relaxează prea mult modalitățile de executare a pedepselor. UDMR s-a abținut de la vot pentru că nu au fost acceptate unele amendamente precum prelungirea termenului în care trebuie aplicată această lege.

Astfel, potrivit raportului comisiei, Ministerul de Interne și cel al Justiției trebuie să elaboreze normele metodologice pentru implementarea noilor prevederi în 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Alte propuneri adoptate de Comisia Juridică prevăd executarea pedepsei la domiciliu pentru cei care au condamnări mai mici de un an și reducerea perioadei detenție cu câte 20 de zile pentru fiecare dintre lucrările științifice scrise în închisoare.

Votul final va fi dat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional pentru aceste acte normative.


Etichete Raport favorabilComisia Juridică din Camera Deputaţilormăsuri alternative la pedepsele cu închisoare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live