Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

6 Noiembrie 2018
Vizualizari: 453
Comentează add

Ministrul Sănătăţii a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa.

Încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa

radu-dobritoiu

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienţilor în străinătate, anunţă ministerul de resort.

'În urma problemelor întâmpinate săptămâna trecută la transferul pacientului cu arsuri grave într-un spital privat din Belgia, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienţilor cu arsuri grave în străinătate', se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis marţi.

În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfăşoare primele discuţii premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienţilor cu arsuri grave din România în regim de urgenţă, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate ulterior.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii intenţionează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unităţi sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire şi tratament a marilor arşi.

Ministerul Sănătăţii aminteşte că există în execuţie o procedură europeană care va fi aplicată tuturor ţărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităţilor de tratare a marilor arşi.

'În cazul transferului pacientului cu arsuri grave de săptămâna trecută a existat o colaborare foarte bună cu MApN şi IGSU, în baza protocoalelor care există între aceste instituţii', explică sursa citată.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arşi, iar toate plăţile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

'Ministrul trebuie să se implice ori de câte ori situaţia o cere, iar săptămâna trecută a fost un caz special care a impus intervenţia mea pentru a nu pierde timp preţios pentru pacient cu formalităţile necesare transferului', a declarat Sorina Pintea, citată în comunicat.

MS susţine, totodată, că sistemul sanitar din România prevede în ceea ce priveşte controlul infecţiilor intraspitaliceşti proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu.

'Ministerul Sănătăţii va dispune în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri şi va înăspri sancţiunile în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzător', se mai arată în comunicat.

Ministerul aminteşte că, pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice şi a rezistenţei microbiene, a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern pentru stabilirea unui comitet intersectorial în domeniu. Acest proiect de act normativ prevede că specialişti din instituţiile implicate, precum Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, colegiile medicilor şi farmaciştilor, vor stabili o strategie de acţiune pe termen lung care respectă conceptul internaţional 'one health' cu acţiuni concrete în domeniul sănătăţii umane şi veterinare şi acţiuni de mediu care au rolul de monitorizare a consumului de antibiotice şi rezistenţă microbiană.

Sorina Pintea se va întâlni în cursul acestei săptămâni cu reprezentanţii grupului de supravieţuitori ai tragediei de la Colectiv care au transmis o scrisoare deschisă, pentru a discuta propunerile acestora referitoare la capacitatea de îngrijire şi tratament a marilor arşi.
 


Etichete tratare arsimasuri arsi in Romania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live