Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

5 Septembrie 2011
Vizualizari: 1433
Comentează add

Fostul preşedinte al Franţei trebuie să răspundă acuzaţiilor de deturnare de fonduri publice, abuz de putere şi însuşire de foloase necuvenite pentru perioada în care a fost primar al Parisului.

Începe procesul fostului preşedinte francez Jacques Chirac

paul-poterasi

Fostul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac. Foto: Reuters.

Luni începe procesul în instanţă al unui fost preşedinte al Franţei, Jacques Chirac, acuzat de finanţare ilegală a partidului în timpul mandatului de primar al Parisului, transmite BBC.

Există dubii însă că procesul va decurge conform planului după ce un raport medical arată că fostul preşedinte al Franţei, în vârstă de 78 de ani, suferă de pierderi de memorie.

Jacques Chirac, care neagă acuzaţiile, a solicitat instanţei din Paris să le permită avocaţilor săi să-l reprezinte.

Avocaţii precizează, într-un comunicat, că "la cererea lui Jacques Chirac au transmis vineri, 2 septembrie, preşedintelui Tribunalului o scrisoare a clientului la care era ataşat dosarul său medical".
   
"În această scrisoare, preşedintele Chirac transmite Tribunalului dorinţa sa ca procesul să meargă până la capăt şi intenţia sa de a-şi asuma responsabilităţile, chiar dacă nu are capacitatea de a participa la derularea audierilor.

"El solicită ca avocaţii săi să îl poată reprezenta şi să fie purtătorii săi de cuvânt la audieri", continuă avocaţii fostului şef de stat.

Este pentru prima dată în Franţa când un fost şef de stat este judecat, de la condamnarea mareşalului Philippe Pétain pentru acte de trădare, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
   
Procesul lui Jacques Chirac a fost amânat din motive de procedură în martie.

Interes mediatic ridicat pentru proces
   
Articole de presă l-au descris pe Jacques Chirac ca fiind obosit, la începutul lui august, la sosirea sa în vacanţă la Saint-Tropez, în sud-estul Franţei, dar el a dat totuşi autografe şi a făcut fotografii cu turiştii.
   
Procesul fostului preşedinte francez ar urma să se încheie la 23 septembrie şi stârneşte un puternic interes mediatic, Tribunalul primind cereri de acreditare de la 93 de instituţii de presă, dintre care 26 străine.
   
Protejat de imunitate, în timpul celor 12 ani de preşedinţie, între 1995 şi 2007, Jacques Chirac trebuie să răspundă pentru fapte care au avut loc la începutul anilor '90, pe când era primar al Parisului (1977-1995).
   
Jacques Chirac este acuzat de deturnare de fonduri publice, abuz de putere şi însuşire de foloase necuvenite.

Fostul preşedinte riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 150.000 de euro.
   
Jacques Chirac este suspectat că a permis ca persoane care lucrau în cadrul partidului său, RPR (precursorul UMP, partidul actualului şef al statului, Nicolas Sarkozy), să fie remunerate de primăria Parisului.


Etichete Jacques ChiracFranţaParisprimar

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live