Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Bădescu

6 August 2013
Vizualizari: 2806
Comentează add

Mai mult de 100 de hectare de vegetaţie din parcul naţional Domogled-Valea Cernei au fost distruse de incendiul care nu a fost lichidat nici după şase zile.

Incendiu în parcul naţional Domogled-Valea Cernei

mihai-badescu

Foto: Arhivă.

Mai mult de 100 de hectare de vegetaţie din parcul naţional Domogled-Valea Cernei au fost distruse de incendiul care nu a fost lichidat nici acum.

De şase zile pompierii încearcă să stingă focul, dar condiţiile meteorologice şi terenul accidentat îngreunează intervenţia.

Acesta este al doilea mare incendiu izbucnit în rezervaţia ştiinţifică în ultimii 13 ani. 

Pompieri din patru judeţe, peste 350 de forţe de intervenţie şi două elicoptere ale Ministerului de Interne sunt angrenate de aproape două săptămâni în stingerea incendiului.

Peste 100 de hectare din rezervaţia ştiinţifică au fost distruse până acum de flăcări, spune Neculai Chiriţă, comandantul unităţii speciale de aviaţie Bucureşti.

"Operaţiunea este destul de complicată, pentru că sunt curenţi puternici de aer în zonă. Temperaturile sunt foarte ridicate şi asta înseamnă că începând cu ora 13:00-14:00 navele nu se mai pot ridica de la sol. La momentul ăsta situaţia se află sub control" a mai declarat Neculai Chiriţă. 

Izbucnit din cauza unui fulger, incendiul şi-a continuat extinderea.

Efectele asupra florei şi faunei sunt catastrofale, afirmă Ioan Gaşpar, directorul parcului

"În acest moment arde mare parte din biodiversitatea care se găseşte în parcul naţional. Este foarte mult afectat arealul pinului negru de Banat. Este o specie endemică a parcului nostru. Incendiul acesta a cam distrus integral până la rocă tot ce era în această zonă" spune directorul parcului.

Ioan Gaşpar mai spune că biodiversitatea se va reface parţial în 5-10 ani, "dar nu va ajunge la stadiul la care există la momentul actual".


Etichete parcul naţionalDomogled-Valea CerneiincendiuhectareNeculai ChiriţăIoan Gaşparpompieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live