Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Încărcător comun pentru toate telefoanele mobile

CE salută votul dat joi de Parlamentul European unei propuneri ce vizează introducerea unui dipozitiv unic de încărcare pentru toate telefoanele mobile comercializate în UE.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 14 Martie 2014, 11:39

Comisia Europeană salută votul dat joi de Parlamentul European unei propuneri ce vizează introducerea unui dipozitiv unic de încărcare pentru toate telefoanele mobile comercializate în Uniunea Europeană.

Propunerea de directivă prezintă reguli armonizate pentru punerea pe piaţă a echipamentelor de transmisie prin unde herziene, inclusiv telefoane celulare, chei de maşini cu telecomandă şi modemuri.

Regulile au ca scop să ţină pasul cu numărul şi varietatea tot mai mari ale echipamentelor radio şi să asigure faptul că acestea nu interferează unele cu altele, respectând totodată cerinţe importante privind sănătatea şi siguranţa.

Eurodeputaţii au cerut noi eforturi de dezvoltare a unui încărcător comun pentru unele categorii de echipamente radio, în special telefoane mobile, întrucât acest lucru ar simplifica utilizarea şi ar reduce costurile şi deşeurile inutile.

Audio: Încărcător comun pentru toate telefoanele mobile.

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se folosesc circa 500 de milioane de telefoane mobile.

Acestea lasă în urma lor anual mii de tone de deşeuri doar sub forma încărcătoarelor.

Într-un comunicat, comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, a precizat că votul de joi punele bazele unei dezvoltări a inovării în domeniul comunicaţiilor mobile, care au devenit vitale pentru industrie, servicii, educaţie, petrecerea timpului liber. Domnul Tajani a îndemnat industria de profil să accelereze introducerea pe piaţă a unor încărcătoare coumune pentru toate telefoanele.

Potrivit prevederilor din directivă, autorităţile vor beneficia de instrumente suplimentare de supraveghere a pieţei pentru a identifica echipamentele care nu respectă noile reguli de siguranţă.

Pe baza informaţiilor oferite de statele Uniunii Europene şi după o evaluare atentă, Comisia va identifica acele categorii de echipamente care vor necesita înregistrare înainte de a putea fi scoase pe piaţă.

Propunerea a fost deja agreată informal cu Consiliul de Miniştri.

Statele membre vor avea apoi doi ani la dispoziţie să transpună regulile în legislaţia naţională, iar producătorii vor avea un an în plus pentru a implementa noile reguli.