Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

3 Decembrie 2018
Vizualizari: 648
Comentează add

Delegaţi din aproape 200 de ţări au început, duminică, două săptămâni de discuţii pentru a încerca să rezolve divergenţele politice la o adunare a ONU privind încălzirea globală.

Încălzirea globală

florin-lepadatu

 

Delegaţi din aproape 200 de ţări au început, duminică, două săptămâni de discuţii pentru a încerca să rezolve divergenţele politice la cea mai importantă adunare a ONU privind încălzirea globală, de când a fost semnat Acordul de la Paris din 2015.

Lucrările celei de-a 24-a Conferinţe anuale a ONU privind schimbările climatice au loc la Katowice, în Polonia.

Reporter Simina Botar: "Acordul de la Paris, din 2015, prevede nişte obiective ambiţioase de reducere a folosirii combustibililor fosili, de reducere a gazelor cu efect de seră, pentru a combate efectele încălzirii globale.

Conferinţa de la Katowice urmează să adopte un set de măsuri de aplicare a acestor obiective, demers deloc simplu, date fiind în primul rând implicaţiile financiare.

De asemenea, se aşteaptă un semnal clar al ţărilor de confirmare a angajamentelor asumate pentru 2020, mai ales după decizia adoptată de preşedintele Donald Trump de ieşire din Acordul de la Paris pentru SUA, una din marile economii mondiale, care ar urma să utilizeze în continuare toate tipurile de combustibili, inclusiv pe cei mai poluatori.

De asemenea, se aşteaptă asigurarea că se va aloca suficientă finanţare pentru realizarea tranziţiei spre ţinta zero emisii de carbon, în condiţii de sutenabilitate.

Doamna Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul mediului, şefa delegaţiei României la conferinţă, a reconfirmat, înainte de plecarea în Polonia, angajamentele asumate de ţara noastră: "România se raliază tuturor obiectivelor şi, bineînţeles, poziţiei, în primul rând, a Uniunii Europene şi în al doilea rând, ne menţinem poziţia vizavi de ţintele care s-au adoptat prin Acordul de la Paris, articolul 6.

Sunt ţinte extrem de ambiţioase, în schimb, ni le-am asumat."

România are o strategie de combatere a schimbărilor climatice pentru o economie cu emisii scăzute de carbon şi politici pentru scăderea emisiilor gazelor cu efect de seră - a amintit demnitarul român pentru postul nostru de radio, adăugând că nu se aşteaptă la modificări ale obligaţiilor asumate de ţara noastră.

Conferinţa de la Katowice va continua până pe 14 decembrie." 


Etichete TerraPământ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live