Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

25 Aprilie 2016
Vizualizari: 1004
Comentează add

Anunțul făcut de ministrul energiei săptămâna trecută a luat prin surprindere minerii.

Încă două mine din Valea Jiului se pregătesc de închidere Încă două mine din Valea Jiului se pregătesc de închidere - Conține audio

ilie-pintea

Mina Lonea (foto: Ilie Pintea)

Decizia închiderii minelor Lonea și Lupeni, anunțată vineri de ministrul energiei, a luat prin surprindere comunitatea locală din Valea Jiului, pentru că minerii se așteptau la un program de restructurare, dar în nici un caz la o măsură atât de radicală.

Deosebit de vocale de obiciei, sindicatele minerilor nu au avut absolut nici o reacție până la această oră, singurii care au avut ceva de spus fiind reprezentanții administrației locale, pentru care închiderea minelor înseamnă eliminarea celui mai important contribuabil la bugetul local. Primarul Ilie Păducel a lucrat la mina Lonea și știe foarte bine ce calitate are cărbunele de aici, așa că nu îi vine ușor să accepte închiderea exploatării, după ce și mina Petrila a fost închisă anul trecut.

După ce în ultimii ani au fost nevoiți să își cumpere din banii lor chiar și materialele de strictă necesitate în subteran, ca să nu își pună viața în pericol, minerii par resemnați în fața deciziei statului, care nu a investit nimic în minerit, dar se grăbește să închidă minele. Cu toate acestea, soluții par să mai existe chiar și acum, după cum spunea într-o conferință de presă susținută la Petroșani senatorul Haralambie Vochițoiu.

Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență de la începutul acestui an, iar datoriile către stat și către furnizori depășesc 1,4 miliarde de lei. Minele care vor fi închise sunt emblematice pentru Valea Jiului: exploatarea de la Lonea a fost prima mina deschisă în regiune, iar de mina Lupeni se leagă protestul din 1929 al minerilor, soldat cu zeci de morți în urma represiunii.
 


Etichete Valea Jiuluimineritmina LoneaIlie PăducelHaralambie Vochițoiuînchideri de mine

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live