Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Inaugurarea cimitirului militar român de la Apșeronsk

A fost inaugurat Cimitirul Militarilor Romani cazuti in luptele din zona Kuban in cel de al II-lea Razboi Mondial, in anii 1942-1943.

Articol de Alexandru Beleavski, 29 Noiembrie 2018, 13:05

Luni 26 noiembrie, in cadrul unei ceremonii organizate de Ambasada Romaniei in Rusia, in apropiere de localitatea Apşeronsk din regiunea Krasnodar, in sudul Rusiei, a fost inaugurat Cimitirul Militarilor Romani cazuti in luptele din zona Kuban in cel de al II-lea Razboi Mondial, in anii 1942-1943.

In prima etapa, in cadrul ceremoniei de inaugarare, aici au fost reinhumate ramasitele a 88 de militari, colectate din locurile de inhumare din alte localitati din regiune.

In interviul pentru Radio Romania, acordat la finalul ceremoniei, ambasadorul roman la Moscova Vasile Soare a evidentiat simbolismul evenimentului.

"Este un moment istoric ceea ce se întâmplă la Apşeronsk, la şapte kilometri de oraşul Apşeronsk, în regiunea Kuban din sudul Rusiei, unde astăzi am inaugurat cel de-al doilea Cimitir al militarilor români care în anii 1942-1943 au căzut în luptele crâncene de pe Frontul de Est, respectiv partea de campanie spre Caucaz. Vorbim de zeci de mii de militari români care au murit în zonă.

După primul cimitir inaugurat la Rossoşka, linga Volgograd, în 2015, iată reuşim să inaugurăm acest cel de-al doilea cimitir din necesitatea de a înhuma primii 88 de militari români, rămăşiţele carora au fost identificate în cadrul căutărilor Asociaţiei germane VDK care, căutându-şi propriii soldaţi, a găsit şi cimitire româneşti de campanie şi atunci am fost nevoiţi să forţăm puţin lucrurile în ideea de a amenaja cât mai repede acest cimitir.

Dat fiind şi faptul că avem cea mai mare sărbătoare a românilor, Centenarul Marii Uniri, peste câteva zile, eu personal mi-am propus să reuşim într-un timp record - şi Dumnezeu ne-a ajutat şi toată lumea s-a mobilizat, partea rusă, căreia îi suntem extrem de recunoscători; spuneam de timp record: lucrările au început la acest cimitir pe 24 septembrie şi pe 20 noiembrie cimitirul era gata. Suntem bucuroşi, suntem emoţionaţi, suntem mândri, mai ales că au răspuns invitaţiei noastre de a participa la ceremonie mulţi români atât oameni simpli, ca si reprezentanţi ai diverselor instituţii, dar şi ai societăţii civile româneşti, foarte mulţi dintre ei având în familii chiar înaintaşi care au murit în această zonă. Repet, este un moment istoric pentru noi toţi, pentru că are loc cu doar două zile înaintea Centenarului Marii Uniri".

La ceremonia de la Apșeronsk au participat aproape 30 de oficiali și invitați din România din partea Parlamentului si Guvernului, ministerelor apararii si de externe, Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), istorici, reprezentanti ai societatii civile, membri ai comunității românești din sudul Rusiei. Partea rusa a fost reprezentata de presedintele admistratiei locale, reprezentanti ai Ministerului Apararii si Asociatiei “Voennye memorialy’ (“Memoriale militare”).

Ceremonia a inceput cu intonarea imnurilor de stat ale Romaniei si Rusiei si ridicarea de catre soldatii rusi din garda ceremoniala a drapelelor roman si rus pe cele doua catarge ce flancheza monumetul principal, o cruce de granit inalta de 3 metri. La baza crucii este asezata o placa memoriala de marmura neagra, cu inscriptia in limbile romana si rusa ‘In memoriam militarilor romani cazuti in lupta in zona Kuban”. Acoperita cu tricolorul Romaniei, ea a fost dezvelita solemn de col. Dragos Niculin Vasile, directorul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, si Serghei Piliaev, directorul general al Asociatiei “Memoriale militare’ din Rusia.

A urmat serviciul religios de sfintire a cimitirului si pomenire a militarilor romani, oficiat de preoti romani si rusi, sub conducerea pr. Stefan Stanciu, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane. Din partea institutiilor statului roman, comunitatii romanesti si autoritatilor ruse au fost depuse coroane de flori la Crucea memoriala si flori pe cele 4 placi comemorative cu numele a 24 de localitati din zona Kuban unde au existat cimitire de campanie romanesti.

Deschizind ceremonia, ambasadorul Vasile Soare a subliniat semnficatiile evenimentului ce a avut loc ‘in pragul Centenarului Romaniei moderne”, cit si eforturile depuse “pentru identficarea si amenajarea unui loc adecvat unde ostasii romani cazuti in luptele de la Kuban, Caucaz in anii 1942-1943 sa-si gaseasca, in sfirsit locul de veci”.

Oficialii romani au multumit autoritatilor ruse, adminstratiei Apșeronsk si Asociatiei ‘Memoriale militare’ pentru sprijunul acordat in obtinerea autorizatilor si amenajarea necropolei militare. Ei au subliniat totodata ca toate cimitirele si monumetele militare sovietice si ruse din Romania sint si vor fi protejate de romani cu toata demnitatea, in conformitate cu normele dreptului international umanitar si acordurile bilaterale.

Cimitirul si memorialul militarilor romani este in primul rind un monument dedicat datoriei ostasesti, pe care acestia si-au indeplinit-o pina la capat, a declarat la ceremonie general-maiorul Valerii Kudinski, de la ministerul rus al apararii. El a sublniat: “datoria noastra comuna este sa tinem minte aceste pagini ingrozitoare ale Celui de al II-lea Razboi Mondial pentru a nu permite ca in viitor asa ceva sa se repete”. Generalul Kudinski si-a exprimat convingerea ca relatiile dintre Romania si

Rusia in domeniul pastrarii memoriei militarilor cazuti se vor imbunati in continuare.
Inaintea ceremonie delegatia romana s-a intilnit cu conducerea administratie raionului Apșeronsk si a depus o coroana de flori la memorialul militar sovietic din acest oras.

Cimitirul de la Apseronsk este cel de al doilea cimitir memorial colector al soldatilor si ofiterilor romani morti in lupta pe frontul de est, realizat de statul roman cu concursul autiritailor ruse. Primul a fost inaugurat in 2015 la Rossoșka, linga Volgograd, fostul Stalingrad, unde pina in prezent au fost reinhumate ramasitele a 1644 de militari.

Ambasadorul Vasile Soare a declarat pentru Radio Romania:

- Avem aceste două cimitire colectoare pentru militarii căzuţi pe câmpul de luptă, pe Frontul de Est, si mai avem şi 30 de monumente pe locurile lagărelor unde au ajuns prizonierii noştri de război. Avem planuri mari, avem foarte mult de lucru, este cert. Se impune ca statul român - prin instituţiile abilitate, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor - efectiv să demareze o cercetare serioasă, pentru că avem arhive extrem de importante care, multe dintre ele, nu au fost deschise. Trebuie efectiv să trecem la treabă, să facem cercetare serioasă, să aflăm destinul acestor militari români. Sunt liste nominale, sunt hărţi, sunt scheme făcute la vremea respectivă de militarii noştri, de preoţii care îi înhumau, /.../ liste nominale despre care nu se ştie nimic.

- Arhivele sunt în Rusia?

- Arhivele pentru militarii morţi, militarii din campanii de pe front se află în România. Arhivele pentru prizonieri de război, în majoritate, se află în Rusia. Noi am reuşit foarte multe date să scoatem din arhivele ruseşti, mă refer la ambasadă, în ultimii ani. Ştiţi foarte bine, am lansat un mare volum, e unic, e premieră, "Prizonieri de război români în URSS (1941-1956)", editat în 2013, dar nu este de ajuns. Noi ne-am făcut treaba şi ne-o facem cu mare dăruire pentru că este atât de mult de lucru pentru aflarea adevărului şi datelor despre destinul acestor... şi nu e vorba de o sută, nu e vorba de o mie, e vorba de 153.000-154.000, morţi la Stalingrad. Avem aici zeci de mii în zona Kubanului, avem în jur de 66.000 de prizonieri români de care nu se ştiu lucruri, nu se cunoaşte mare lucru. Avem foarte mult de lucru. Ar trebui să ne mobilizăm cu toţii, nu numai ambasada, dar şi instituţiile abilitate ale statului.”

NOTA
Cimitirul Militar Roman de la Apșeronsk a fost amenajat in conformitate cu Acordul interguvernamental romano-rus cu privire la statutul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritorioul Federatiei Ruse si al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei, semnat la Bucuresti in anul 2005.

Cimitirul a fost realizat prin eforturile ambasadei romane in Rusia, al ONCE, cu participarea directa a Asociatiei “Voennye memorialy” (Memoriale militare) abilitata de Guvernul rus cu aplicarea acordurilor internationale in acest domeniu, si sprijunul autoritatilor reg. Krasnodar si raionului Apseronsk.

Din partea autorităților centrale și locale ruse au fost obținute aprobările legale pentru amplasarea cimitirului românesc lângă Cimitirul Militar German de la Apşeronsk, amenajat în anii 2003-2005, care se întinde pe 2,8 ha şi unde au fost reînhumaţi, până în prezent, aprox.20.000 de militari germani din totalul celor cca.50-60.000 căzuți în zona Kuban în luptele din 1942-1943.
Contractul economic a fost semnat in august 2018 intre ONCE si Asociația „Voennîe Memorialî” din Rusia. Lucrarile de constructie, finantate de statul roman, au inceput pe 24 septembrie 2018 si s-au incheiat in numai 2 luni, cu o saptamina intainte de inagurare.

Cimitirul roman e situat intr-un complex memorial, intr-o padure la 7 km de Apșeronsk, alaturi cele german, slovac si ungar. El are o suprafata de 800 de mp, din care 500 mp sint destinati viitoarelor reinhumari.

Osemintele celor 88 de militari romani au fost descoperite in perioda 2003-2016, in timpul exhumărilor efectuate de către VDK Germania (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge / Societatea germană pentru îngrijirea mormintele de război) in 7 localitati din zona Kuban. - (sursa notei: documentarul difuzat de Ambasada Romaniei la Moscova)

Restricţii de circulaţie în Ungaria
România 28 Martie 2024, 22:53

Restricţii de circulaţie în Ungaria

Sunt restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj de astăzi, de la ora locală 22:00 până mâine la aceeași oră,...

Restricţii de circulaţie în Ungaria
Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
România 28 Martie 2024, 22:48

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale

Banii vor fi folosiți pentru realizarea de noi spitale orășenești, municipale, de urgență, precum și pentru dotarea și...

Peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale
Timișoara va avea un nou spital municipal
România 28 Martie 2024, 21:53

Timișoara va avea un nou spital municipal

Clădirea ar trebui finalizată în aproximativ cinci-șase ani, în zona de nord a orașului.

Timișoara va avea un nou spital municipal
APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
România 28 Martie 2024, 21:42

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu

RRA: Vineri, 29 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, despre procesul...

APEL MATINAL – În direct cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu
Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
România 28 Martie 2024, 19:36

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe

Construit pe o suprafață de 12.000 m², noul terminal are șase filtre de securitate, opt porți de îmbarcare și 18 ghișee de...

Aeroportul din Timișoara va avea un nou terminal de plecări externe
Calculatoare pentru elevi și studenți
România 28 Martie 2024, 19:25

Calculatoare pentru elevi și studenți

Ajutorul este destinat copiilor și tinerilor cu venituri reduse, de cel mult 500 de lei pe membru de familie.

Calculatoare pentru elevi și studenți
17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
România 28 Martie 2024, 17:35

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă

Numărul împrumuturilor este destul de redus, la jumătate față de situația din 2021.

17 bănci participă la ediția din acest an a programului Noua Casă
Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie