Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

12 Ianuarie 2021
Vizualizari: 391
Comentează add

Înalți oficiali ai UE ar fi refuzat să se întâlnească cu Mike Pompeo

sergiu-stet

 Secretarul american de stat Mike Pompeo.        Foto: Arhivă.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a anulat marți, 12 ianuarie, în ultima clipă, o călătorie în Europa, după ce ministrul de externe al Luxemburgului și înalți oficiali ai Uniunii Europene au refuzat să se întâlnească cu el, anunță Reuters care citează persoane familiare cu această chestiune.

Mike Pompeo, un apropiat al lui Donald Trump, urma să se întâlnească cu Jean Asselborn în Luxemburg, un mic dar bogat aliat din NATO, înainte de a se întâlni cu liderii UE și cu principalul diplomat al blocului comunitar, la Bruxelles, au declarat pentru Reuters trei persoane implicate în planificarea vizitei.

Mike Pompeo plănuise inițial să meargă în Luxemburg, dar acea parte a călătoriei a fost abandonată - a afirmat o sursă diplomatică - după ce oficialii de acolo s-au dovedit reticenţi în a-l întâlni. Vizita la Bruxelles a fost pe listă până în ultimul minut. Însă vizita finală a dlui Pompeo la Bruxelles nu avea să presupună nicio întâlnire cu lideri UE sau vreo participare la evenimente publice la sediul NATO.

O a treia sursă diplomatică a declarat că aliații s-au simţit "stânjeniţi" de prezenţa lui Mike Pompeo, după violențele de săptămâna trecută de la Washington.

Ministerul de Externe din Luxemburg a confirmat că vizita d-lui Pompeo a fost anulată, dar a refuzat să ofere mai multe detalii. UE a refuzat să comenteze. Consternat de atacarea din 6 ianuarie a Capitoliului SUA de către susținătorii dlui Trump care doreau să modifice rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, dl. Asselborn l-a numit pe Donald Trump "criminal" și "piroman politic" la Radio RTL.

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze cu privire la faptul că oficialii europeni au refuzat să se întâlnească cu Mike Pompeo. La Bruxelles, acesta urma să participe la o cină privată cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, miercuri seară, la reședința privată a d-lui Stoltenberg, înainte de a se întâlni cu ministrul belgian de externe Sophie Wilmes, a cărei țară este membră a NATO. 


Etichete Mike PompeoUELuxemburg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live