Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În zona euro, şomajul a stagnat la 12,1%, un nivel maxim istoric

Din datele Eurostat reiese din nou că şomajul în rândul tinerilor reprezintă una dintre probelmele foarte grave cu care se confruntă Bruxellesul.

EuranetPlus.

Articol de Alex Olaru, 01 August 2013, 08:12

Rata şomajului din Uniunea Europeană a scăzut uşor în luna iunie, iar inflaţia în zona euro s-a menţinut la 1,6%, în ţinta fixată de autorităţile europene şi de Banca Centrală Europeană, reiese din datele publicate, miercuri, de Biroul European de Statistică, Eurostat.

Cu toate că şomajul în Uniune a scăzut timid de la 11 % în mai, la 10,9 % în luna iunie, numărul cetăţenilor europeni care nu au o slujbă este cu peste un milion mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, reiese din datele comunicate de Eurostat.

Este vorba de peste 26 de milioane de oameni care nu au serviciu, astfel încât scăderea de 0,1 %, adică 32.000 de şomeri în iunie, nu poate fi considerată un reper major.

În zona euro, şomajul a stagnat la 12,1%, un nivel maxim istoric.

Audio: Rata şomajului din Uniunea Europeană a scăzut uşor în luna iunie.

La acest moment, în zona euro sunt peste 19 milioane de persoane fără slujbă.

Grecia cu 26,9 %, şi Spania cu 26,3 % sunt în continuare statele cu cele mai ridicate rate ale şomajului.

Rata şomajului din Uniunea Europeană-iunie 2013 (Eurostat)

La polul opus, Germania, Austria şi Luxemburg - toate cu rate de sub 6 %.

Din datele Eurostat reiese din nou că şomajul în rândul tinerilor reprezintă una dintre probelmele foarte grave cu care se confruntă Bruxellesul.

În iunie, acest indicator a crescut şi a ajuns la 23,2 %. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, rata şomajului în rândul tinerilor era de 22,8 %.

Numărul tinerilor de sub 25 de ani şomeri este estimat la 5,5 milioane.

Şi la acest capitol, Grecia şi Spania ocupă primele poziţii, în aceste ţări unul din doi tineri nu are o slujbă.

Tot miercuri, Eurostat a publicat şi o estimare preliminară a ratei anuale a inflaţiei în zona euro.

Acest indice se menţine la 1,6 % în iulie, comparativ cu iunie, în ţinta de cel mult două procente fixată de autorităţile europene şi de Banca Centrală Europeană.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la ţigări, băuturi şi alimente, însă date revizuite aprofundate urmează a fi publicate la mijlocul lunii august.