Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

31 Martie 2019
Vizualizari: 356
Comentează add

Hamas a ţinut sub control demonstraţia de ieri la gardul de frontieră dintre Fâşia Gaza şi Israel, pe fondul unei ample desfaşurări de trupe şi blindate israeliene în apropiere.

"În ultimul an, niciodată Hamas nu a dat dovadă de atâta reţinere"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Gardul de frontieră dintre Fâşia Gaza şi Israel. Foto: AP/Agerpres.

Hamas a ţinut sub control demonstraţia de ieri la gardul de frontieră dintre Fâşia Gaza şi Israel, pe fondul unei ample desfaşurări de trupe şi blindate israeliene în apropiere.

Membrii organizaţiei Hamas, purtând veste portocalii, au încercat sa-i ţină la distanţă de gardul de frontieră pe demonstranţi, însa, în unele puncte de-a lungul frontierei, tineri palestinieni i-au atacat direct pe soldaţi, care au ripostat.

Patru persoane si-au pierdut viaţa în urma confruntărilor, dupa cum relatează corespondentul RRA la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: În timpul nopţii, sirenele au alertat populaţia din localităţile situate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza, de unde au fost trase cinci rachete.

Purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că rachetele au căzut în câmp deschis şi aviaţia a ripostat asupra unor ţinte Hamas din enclava palestiniană.

Ieri, peste 40.000 de persoane s-au adunat în apropierea frontierei, în cadrul protestului intitulat "Un milion de manifestanţi", pentru a marca aşa-zisul "marş al întoarcerii".

Mai mult de jumătate dintre aceştia au stat la distanţă de gardul de frontieră; ceilalţi s-au aflat într-un plan apropiat de infrastructura barierei de securitate.

Grupuri de tineri au atacat direct, folosind încărcături explozive artizanale, pietre, şi au rostogolit pneuri incendiate. De asemenea, au fost lansate baloane incediare spre teritoriul israelian. Unii tineri au încercat să se inflitreze în Israel. Iniţial, armata a folosit mijloace pentru dispersare, ulterior - muniţie reală. Patru tineri palestinieni şi-au pierdut viaţa.

Surse medicale din Gaza au indicat că peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din care 23, rănite de gloanţe.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a publicat un mesaj video în limba arabă, adresându-se mamelor din teritoriul controlat de Hamas, cărora le-a cerut să-şi protejeze copiii.

Israelul a avertizat împotriva oricărei forme de incitare de ură, subliniind că un copil care aruncă cu pietre în soldaţi nu este erou.

Premierul Benjamin Netanyahu a felicitat armata, care s-a pregătit pentru a menţine sub control situaţia la frontieră.

Succesul s-a datorat unei bune desfăşurări a trupelor, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, care a comentat: "în ultimul an, niciodată Hamas nu a dat dovadă de atâta reţinere".


Etichete israelhamasfasia gazaarmatarachete

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live