Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În UE veniturile din telecomunicaţii au scăzut în 2013

Comisia Europeană a publicat un raport referitor la piaţa europeană a telecomunicaţiilor şi la reglementările existente în acest domeniu.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 24 Iulie 2014, 11:05

Din datele raportului reiese că la nivelul întregii UE veniturile din telecomunicaţii au scăzut din nou în 2013, însă volumul investiţiilor începe să crească.

Serviciile de telefonie tradiţională sunt din ce în ce mai puţin utilizate, pe măsură ce internetul devine tot mai popular.

Pe de altă parte, costurile apelurilor vocale mobile şi ale serviciilor de date rămân mai ridicate în UE decât în Statele Unite ale Americii. Numai Danemarca, Germania, Letonia şi Malta au îndeplinit obiectivul pentru 2012, care constă în autorizarea benzilor de frecvenţă specifice.

Audio: În UE veniturile din telecomunicaţii au scăzut în 2013.

În cele din urmă, 21 de state membre au reuşit să atingă obiectivul în 2013, dar întârzierea în alocarea benzii de 800 de MHz a încetinit în mod semnificativ introducerea reţelelor mobile 4G în întreaga Uniune.

De asemenea, din raport reiese că în unele state membre, printre care Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Franţa, Luxemburg, Malta şi Polonia, accesul la o infrastructură pasivă de telecomunicaţii este fragmentat, complex şi greoi.

Cercetarea mai arată că există diferenţe considerabile între statele membre în ceea ce priveşte tarifele pentru portabilitatea numerelor, şi anume costul perceput unui operator concurent pentru transferul numărului unui abonat.

Perioada necesară pentru obţinerea autorizaţiilor de a instala noi reţele pe piaţă variază de la câteva zile la câţiva ani, în funcţie de statul membru în care se construieşte reţeaua.

În majoritatea cazurilor, autorităţile nu permit încă depunerea cererilor pe cale electronică.

Doamna Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, observă că rămâne un drum lung de parcurs până la realizarea unei adevărate pieţe unice.

Pentru aceasta trebuie redusă birocraţia şi pusă rapid în aplicare directiva privind reducerea costurilor aferente tehnologiilor în bandă largă - spune comisarul european într-un comunicat.

Să mai spunem că în România acoperirea în bandă largă fixă este de 90%, iar numărul utilizatorilor de telefonie mobilă în bandă largă a depăşit 8,15 milioane în ianuarie 2014