Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În UE securitatea şi încrederea "sunt luate în serios"

Lipsa de siguranţă privind inviolabilitatea datelor private i-ar putea îndepărta pe europeni de serviciile digitale americane, spune comisarul pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 18 Iunie 2013, 15:19

Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, solicită Statelor Unite mai multă transparenţă în privinţa programelor lor de supraveghere electronică.

Într-un discurs susţinut luni la Camera de comerţ a Statelor Unite din Bruxelles, doamna Kroes a avertizat că lipsa de siguranţă privind inviolabilitatea datelor private i-ar putea îndepărta pe europeni de serviciile digitale americane.

Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a atras atenţia că recentele dezvăluiri privind programul american de supraveghere PRISM vor creşte numărul apelurilor pentru realizarea unui "nor” european, cu o serie de posibile consecinţe pentru companiile americane.

Audio: În Uniunea Europeană "securitatea şi încrederea sunt luate în serios".

Comisarul a apreciat, pe de altă parte, că dezbaterea despre PRISM reprezintă o mare oportunitate pentru orientarea către companiile cu exigenţe sporite privind securitatea datelor. Neelie Kroes a subliniat că, la fel ca majoritatea europenilor, consideră că securitatea datelor private reprezintă un drept fundamental şi că, oricare vor fi evoluţiile în acest dosar, îşi doreşte ca Europa să fie percepută drept „cel mai sigur colţ de internet”.

Comisarul pentru agenda digitală a precizat că în Uniunea Europeană securitatea şi încrederea sunt luate în serios şi şi-a exprimat speranţa că guvernul şi companiile americane vor respecta acest lucru.

Acum câteva zile, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să ofere "explicaţii şi clarificări” atât asupra programului PRISM şi a altor programe americane cu implicaţii în colectarea şi căutarea de date, cât şi despre legile care autorizează asemenea programe.

Solicitarea a venit după ce "The Washington Post” şi "The Guardian” au dezvăluit existenţa programului PRISM, care permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date care circulă pe serverele site-urilor Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL şi Apple.

Sursele indicau că, în perioada 2007-2011, respectivele site-uri au început să fie integrate într-un program secret al Agenţiei americane de Securitate Naţională, pentru ca unii analişti să poată consulta direct şi în timp real e-mailuri, fotografii, înregistrări video şi convorbiri online.

Comisarul pentru Justiţie Viviane Reding avertiza că Executivul de la Bruxelles răspunde în faţa Parlamentului European, care va evalua relaţiile transatlantice în lumina declaraţiilor primite de la Washington.

Existenţa programului PRISM a fost apărată de preşedintele american Barack Obama.