Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

19 Aprilie 2022
Vizualizari: 209
Comentează add

În Ucraina a început bătălia pentru Donbas

mario-balint

     Foto: Arhivă/ Anatolii Stepanov / AFP.

În Ucraina a început bătălia pentru Donbas, regiunea din care o parte se află în mâinile separatiștilor proruși. Președintele Vladimir Zelenski a confirmat că în estul țării este în desfășurare o ofensivă de amploare pentru care rușii s-au pregătit intens de ceva timp.

O foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum axată pe această ofensivă, a adăugat președintele ucrainean. În timpul nopții luptele s-au intensificat și în sud, în regiunea Herson, și în importantul oraș-port Nikolaev, nu departe de Odesa.

Lupte grele la Nikolaev și în această noapte. Au fost semnalate atacuri cu rachete Grad și aruncătoare, dar și puternice schimburi de focuri și explozii într-un cartier de case de la periferie. Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au încercat să cucerească o nouă poziție spre interiorul orașului, însă aceste tentative au fost respinse de către apărătorii ucraineni.

Au fost bombardate mai multe clădiri rezidențiale, deși, potrivit informațiilor, muniția folosită era antipersonal și nu pentru infrastructură. La Balabanovka se pare că armata rusă a utilizat muniție cu dispersie. Nikolaevul este port fluvio-maritim situat de-a lungul limanului râului Bugul de Sud, la circa 65 de km de Marea Neagră și 113 km nord-est de Odesa.

A fost fondat ca o bază navală în 1788 de către prințul rus Grigori Potemkin în apropiere de locul vechii colonii grecești Olbia, iar în prezent deservește regiunea Krivoirog și ținuturile vaste de stepă producătoare de cereale. Nikolaev este nod de comunicații și important șantier naval, unde a fost construit chiar crucișătorul scufundat "Moskva".

Şi regiunea în regiunea Herson forțele ucrainene au fost hărțuite în timpul nopții de grupuri de cercetare rusești, care au încercat să se infiltreze în spatele liniilor fortificate, însă au fost respinse.


Etichete NikolaevGrigori Potemkin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live