Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTERPELARI PARLAMENTARE Luni, 18 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

24 Iunie 2018
Vizualizari: 318
Comentează add

În Turcia au loc astăzi alegeri prezidenţiale, la care marele favorit este preşedintele în funcţie, Recep Tayyip Erdoğan.

În Turcia au loc alegeri prezidenţiale

carmen-gavrila

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Foto: facebook.com/RecepTayyipErdogan

În Turcia au loc astăzi alegeri prezidenţiale, la care marele favorit este preşedintele în funcţie, Recep Tayyip Erdoğan.

Tot astăzi, turcii sunt chemaţi să aleagă 600 de parlamentari, pentru un mandat de cinci ani. Scrutinul se va desfăşura în condiţiile stării de urgenţă, impusă chiar de Erdogan în 2016, după lovitura de stat eşuată împotriva sa.

Turcii vor avea după aceste alegeri o republică prezidenţială, postul de premier nu va mai exista, iar puterea va fi concentrată aproape exclusiv în mâinile preşedintelui, ceea ce ridică în comunitatea internaţională întrebări serioase despre viitorul democraţiei în ţară, asta în condiţiile în care Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO şi ţine în şah Uniunea Europeană în chestiunea refugiaţilor sirieni, pe care îi ţine departe de graniţele europene.

Actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdoğan, este favorit în sondaje, chiar dacă alţi trei candidaţi au dus campanii care au trezit reacţii poziţive într-o Turcie încă aflată în starea de urgenţă impusă în 2016 de Erdogan după lovitura de stat eşuată împotriva sa.

Toţi cei trei contracandidaţi relevanţi, Muharrem Ince, de la republicani, Meral Aksener de la un partid nou apărut şi Selahattin Demirtaş, de la Partidul Kurzilor, şi-au concentrat campaniile pe avertizarea că actualul regim alunecă vertiginos spre autocraţie.

În pofida campaniei electorale scurte şi a timpilor tv generoşi alocaţi preşedintelui actual, opoziţia secularistă turcă a căpat un suflu nou, mai dinamic, de la Muharrem Ince, un fost profesor, şi de la cea supranumită Leoaica, Meral Aksener.

Aceasta din urmă nu s-a ferit de declaraţii îndrăzneţe. De exemplu, a spus că dacă va fi aleasă preşedinte, va trimite înapoi în Siria toţi refugiaţii găzduiţi acum de Turcia.

Confiorm legislaţiei turce, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste jumătate din voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, în care să se confrunte primii doi clasaţi.


Etichete Turciaalegeri prezidenţialeRecep Tayyip Erdoğan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live