Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 30 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

25 Februarie 2010
Vizualizari: 1279
Comentează add

Şeful Rezervei Federale din Statele Unite, Ben Bernanke, a prezentat evaluarea bianuală privind starea economiei.

În SUA, "previziuni optimiste" privind creşterea economiei

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 Foto: Mediafax.

Evaluarea bianuală privind starea economiei, în faţa Comitetului pentru Servicii Financiare al Camerei Reprezentanţilor a Şefului Rezervei Federale, Ben Bernanke, a fost, spun unii experţi, mai curând optimistă în legătură cu redresarea economiei americane deşi a încercat să tempereze aşteptările.

Alţii spun că ea a fost relativ sumbră, amintind de cele 8,5 milioane de locuri de muncă pierdute în doi ani de zile.

Pentru că, ceea ce va fi o creştere economică moderată va rezulta numai într-o reducere lentă a ratei şomajului care se menţine la aproape 10 procente - 9,7%. Preşedintele Comitetului Camerei Reprezentanţilor, congresman-ul democrat  Barney Frank, a insistat că a da oamenilor de lucru este crucial.

Bernanke a arătat că este încă nevoie de menţinerea unor rate ale dobânzilor extrem de scăzute, între  zero şi 0,25 de procente pentru o perioadă extinsă pentru ca redresarea economică să fie durabilă şi să ajute la relaxarea presiunilor şomajului.

Şeful Rezervelor Federale nu a sugerat în nici un fel momentul în care ar putea ca ratele dobânzilor să crească dar economiştii, în general, se referă la luni de zile când vorbesc despre această eventualitate.

Drept care, pe Wall Street, după două zile de declin, acţiunile au crescut , cu indicele Dow Jones crescând cu 95 de puncte după ziua de marţi când acesta pierdea 101 puncte.

Investitorii doresc menţinerea unor costuri scăzute ale împrumuturilor pentru a ajuta la revigorarea economiei. Aceeaşi zi a venit, însă, cu o mare îngrijorare pentru investitori atunci când Departamentul Comerţului a anunţat ca vânzările de case au căzut cu 11,2 procente în luna ianuarie, cel mai scăzut nivel în 50 de ani de zile.

Un surprinzător declin, pe de altă parte, în încrederea consumatorilor, a reamintit investitorilor fragilitatea redresării economice.

Bernanke a încercat, totuşi, să insiste că atunci când economia va fi mai puternică Banca Centrală va înăspri politicile monetare. Acum, decizia privind momentul în care ratele dobânzilor vor creşte, va fi următoarea provocare pe care o are în faţa Şeful Rezervei Federale.

Creşterea prea curând a dobânzilor ar putea afecta redresarea economica dar, în acelaşi timp, a astepta prea mult pentru a o face ar putea atrage inflaţia şi speculaţii financiare.

Pe de altă parte, pentru a ameliora relaţia cu Congresul, Bernanke a promis că Rezerva Federală va fi mai transparentă în ce priveşte operaţiunile sale dar a atras atenţia, totuşi, că trebuie menţinut principiul confidenţialităţii privind băncile care au nevoie de împrumuturi de urgenţă din partea Băncii Centrale.

În schimb, Bernanke a cerut Congresului să progreseze în reformarea structurii financiare a SUA pentru a preveni o recidiva a evenimentelor care au aruncat economia în recesiune în decembrie 2007.


Etichete Şefului Rezervei FederaleBen BernankefinanciareconomieUSAcrizăşomaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live