Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

7 Noiembrie 2017
Vizualizari: 785
Comentează add

După masacrul comis duminică, într-o mică localitate din Texas, se înmulţesc apelurile pentru o intervenţie din partea Congresului

În Statele Unite se relansează dezbaterea privind controlul armelor

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

 

În Statele Unite noul masacru comis cu arme de foc duminică, într-o mică localitate din Texas şi soldat cu 26 de morţi, între care mulţi copii, relansează dezbaterea privind controlul armelor. Se înmulţesc acum apelurile pentru o intervenţie din partea Congresului, în condiţiile în care preşedintele Donald Trump aflat în Japonia a insistat asupra tulburărilor mintale pe care le avea ucigaşul şi a faptului că nu se pune problema reglementării regimului armelor de foc.

Atacul petrecut duminică seara, la o Biserică Baptistă, ar avea la origine un diferent familial, statul Texas are cea mai lejeră legislaţie privind deţinerea armelor, fiind permisă purtarea lor în aproape toate spaţiile publice, iar taxa pentru un permis de armă a fost scăzută anul acesta de la 140 la 40 de dolari. 

Soacra atacatorului de 26 de ani Devin Kelly obişnuia să paticipe la Slujba de duminică, dar duminică nu s-a aflat acolo. Kelly îi trimisese mesaje ameninţătoare.

Între victime se află 8 membri din 3 generaţii ale unei familii, între care o fetiţă de un an.

În vreme ce nu au identificat public un motiv pentru atac, autorităţile au subliniat că atacul cu armă de asalt nu pare să fi fost provocat de probleme rasiale sau religioase.

Fost pilot de logistică al US Air Force începând cu 2010 Kelly a avut o serie de probleme legale începând cu anul 2012, când a fost condamnat la un an de închisoare militară pentru că şi-a maltratat soţia şi copilul. El a fost demis din armată pentru comportament abuziv în 2014. În august 2014 fusese acuzat pentru maltratare, neglijare şi cruzime împotriva animalelor în El Paso County, Colorado.

Vecinii dintr-o suburbie rurală a oraşului San Antonio din statul Texas au spus mediei locale că Devin Kelly locuia în şopronului aflat pe proprietatea părinţilor săi din New Braunfels, subrubie la aproximativ 50 de km nord de Sutherland Springs, unde trăia împeună cu soţia lui şi fiul lor în vârstă de 2 ani. Vecinii spun că auzeau în mod frecvent focuri de armă pe proprietatea de 800 de mii de dolari a famileii Kelly.

O pagină Facebook cu numele lui Kellly arată o fotografie cu o armă de asalt Ruger, iar "Los Angeles Times" scrie că atacatorul începuse în ultimele luni să adauge necunoscuţi din aria Sutherland Springs ca prieteni pe Facebook şi a început să intre în conflicte verbale cu ei.

În ultima lună şi jumătate, Kelly a lucrat ca paznic la o staţiune de vacanţă din afara San Antonio. "Destul! Este destul" - au spus exasperaţi unii democraţi din Congres după seria de masacre armate care l-a inclus pe cel din Las Vegas de luna trecută.

Senatorul democrat de Connecticut, Chris Murphy, a cerut Congresului "să se lepede de veşmântul laşităţii şi să acţioneze pentru controlul armamentelor". "Este un mod unic şi tragic american", spune senatorul Murphy într-o declaraţie. "Atâta vreme cât naţiunea noastră va alege să inunde ţara cu arme periculoase şi le lasă în mod conştient în mâinile oamenilor periculoşi, aceste crime nu vor înceta. Faptul înfricoşător", adaugă senatorul Murphy într-o declaraţie, "este că nimeni nu se află in siguranţă atâta timp cât Congresul alege să nu facă absolut nimic în faţa acestei epidemii".

Senatorul Murphy este unul din nu prea mulţii membri ai Congresului care au curajul să vorbească deschis împotriva puternicului lobby al armelor.

Aflat în Japonia în cursul turneului său asiatic, preşedintele Trump a spus într-o conferinţă de presă că masacrul armat din Texas a fost cauzat de o problemă de sănătate mentală şi nu ar fi fost legat de legile americane privind portul liber de armă. 

Donlad Trump: "Avem o problemă de sănătate mentală în ţara noastră aşa cum au şi alte ţări. Nu este o situaţie legată de problema armelor. Este o problemă de sănătate mentală la cel mai nalt nivel". 

Prezent la Tokyo, unde a avut convorbiri cu primul ministru Shinzo Abe, preşedintele Trump a pledat pentru o Japonie mai bine înarmată care să se poată autoapăra în faţa ameninţărilor Coreii de Nord. Primul ministru japonez va cumpăra masive cantităţi de echipament militar de la Statele Unite, a asigurat liderul american.

Preşedinte Trump a refuzat să excludă eventualitatea unei acţiuni militare împotriva Coreii de Nord şi a declarat că Statele Unite nu vor sta de o parte în timp ce Phenianul ameninţă America şi pe aliaţii săi.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă nu a  negat informaţiile potrivit cărora şi-a exprimat frustrarea că Japonia nu a doborât racheta balistică pe care Coreea de Nord a lansat-o recent deasupra teritoriului său.


Etichete Donald TrumpTexasDevin KellyRugerarmaChris MurphySan AntonioJaponiaShinzo AbeCasa Alba

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live