Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

9 Septembrie 2016
Vizualizari: 1185
Comentează add

În Galicia şi Ţara Bascilor se vor desfăşura alegeri regionale în 25 septembrie

În Spania a început campania electorală pentru alegerile regionale

annamaria-damian

 

Rezultatele alegerilor regionale din 25 septembrie, programate în Galicia şi în Ţara Bascilor, ar putea debloca situaţia politică de la Madrid, unde liderul socialist Pedro Sanchez poartă discuţii cu preşedinţii celorlalte partide în încercarea de a se ajunge la formarea unui nou guvern.  

Dacă Ţara Bascilor este de mulţi ani domeniul Partidului Naţionalist Basc şi sondajele arată că această formaţiune va câştiga din nou alegerile, Galicia este regiunea unde Partidul Popular al lui Mariano Rajoy guvernează cu majoritate absolută.

Sondajele de opinie publicate astăzi indică o victorie a candidatului conservator Alberto Nunez Feijo, pe care unii analişti îl văd ca pe succesorul la un moment dat al premierului în exerciţiu. Rajoy şi-ar putea întări poziţia în Partidul Popular dacă formaţiunea câştigă în Galicia. Tot acolo socialiştii încearcă să demonstreze că ei sunt unica alternativă, deşi sondajele arată că ar putea pierde două mandate şi poziţia a doua în parlamentul regional. Aceasta ar putea fi ocupată de coaliţia de stânga din care face parte Podemos, în timp ce partidul liberal Ciudadanos ar obţine un singur deputat regional.

În Ţara Bascilor, unde domină naţionaliştii de la Partidul Naţionalist Basc, conservatorii nu au nici o relevanţă, dar socialiştii sunt tradiţionali parteneri de guvernare ai partidului condus de Inigo Urcuyo. Sondajele de opinie publicate înainte de începerea campaniei arată că socialiştii ar pierde şi aici, într-o regiune unde au ajuns la un moment dat să guverneze jumătate din mandatele actuale. Presa de la Madrid arată că după ce justiţia a respins candidatura lui Arnado Otegi, fostul lider al Batasuna, partidul Podemos ar putea avea parte de mai multe voturi.

Campania electorală  va fi una din cele mai urmărite, iar rezultatul alegerilor din 25 septembrie ar putea avea o influenţă directă asupra strategiei de la Madrid. Liderul Partidului Socialist nu ar fi avantajat, conform sondajelor, de rezultatul acestor alegeri regionale.

Unii analişti afirmă că situaţia din Ţara Bascilor ar putea fi cheia rezolvării blocajului de la Madrid, unde Partidul Naţionalist Basc deţine 5 mandate şi ar putea înclina balanţa într-o dezbatere de învestire a candidatului la funcţia de premier. De altfel liderul formaţiunii basce, Inigo Urcuyo, a declarat că dacă socialistul Pedro Sanchez crede că formaţiunea sa este soluţia pentru a evita un al treilea scrutingeneral, atunci trebuie să se prezinte în parlamentcu un program de guvernare. 


Etichete GaliciaTara BascilorMadridalegeriRajoyPodemosCiudadanos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live