Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

25 Martie 2020
Vizualizari: 554
Comentează add

Scrutinul privind modificările care includ casarea unei interdicții constituționale pentru Putin de a candida din nou la preşedinţie în 2024 fusese planificat pentru data de 22.04.

În Rusia, referendumul vizând modificările constituţionale a fost amânat

sergiu-stet

 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.        Foto: Arhivă.

Președintele rus, Vladimir Putin, a amânat miercuri referendumul național vizând modificările constituționale care să-i permită să-și extindă mandatul, din cauza a ceea ce descris drept "agravarea situaţiei globale pe fondul pandemiei de coronavirus".

Reuters amintește că scrutinul privind modificările care includ casarea unei interdicții constituționale pentru Putin de a candida din nou la preşedinţie în 2024 fusese planificat pentru data de 22 aprilie. Deja aprobate de Parlament și de Curtea Constituțională a Rusiei, modificările ar reseta aproape la zero numărul mandatelor îndeplinite deja de liderul rus.

Acest lucru i-ar da lui Vladimir Putin - care a dominat peisajul politic al Rusiei timp de două decenii - dreptul de a mai beneficia de încă două mandate de șase ani. "Vedem cât de sever se dezvoltă epidemia de coronavirus în lume, în multe țări numărul de cazuri continuă să crească, întreaga economie mondială este în pericol", a spus Vladimir Putin într-un discurs televizat către națiune.

"Prioritatea absolută pentru noi este sănătatea, viața și siguranța oamenilor. Prin urmare, consider că votul ar trebui amânat până la o dată ulterioară". Dacă Putin, după cum se așteaptă criticii, optează să candideze din nou pentru funcţia de președinte în 2024, noile reguli i-ar permite fostului ofițer KGB în vârstă de 67 de ani să rămână la putere până în 2036.

Vladimir Putin nu a stabilit o nouă dată pentru referendum, spunând doar că el și alții vor asculta sfaturile medicale și vor evalua situația pentru a decide când va fi momentul potrivit pentru un nou scrutin.

Criticii lui Putin au asemănat modificările propuse cu o lovitură de stat constituțională, despre care spun că este ilegală și i-ar permite acestuia să rămână la putere mult după ce ar fi trebuit să se retragă.

(S.S.)


Etichete Vladimir PutinreferendumscrutinConstituție

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live