Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100 DE MINUTE BUNE Miercuri, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

20 Aprilie 2018
Vizualizari: 1061
Comentează add

Polemică în Rusia după apariţia uleiului de floarea soarelui "Noviciok" la un târg de produse alimentare. Pe etichetă sunt trecute iniţialele "KGB".

În Rusia a fost prezentat la un târg uleiul de floarea soarelui Novicioc

radu-dobritoiu

O polemică s-a declanşat pe segmentul de internet rusesc după ce un producător din regiunea Ulianovsk (Volga) a lansat pe piaţă un nou sortiment de ulei de floarea soarelui sub denumirea de "Noviciok" şi pe a cărui etichetă sunt trecute iniţialele "KGB" şi emblema temutei poliţii politice sovietice, precum şi sloganul "Produse pentru o viaţă îndelungată", potrivit publicaţiei Vzgliad citată de Agerpres.

Producătorul cunoscut sub brandul "FermaEcoYakuşev" a decis să dea o lovitură de marketing la târgul de produse agricole, care s-a deschis vineri la Ulianovsk, dar se pare că a făcut un calcul greşit.

"Noviciok" este denumirea unei substanţe toxice - de concepţie sovietică - despre care autorităţile britanice au spus că a fost utilizată în cazul otrăvirii la 4 martie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia pe teritoriul britanic. De altfel, Marea Britanie atribuie Rusiei responsabilitatea pentru acest caz, deşi Moscova neagă.

Însuşi omul de afaceri a recunoscut că s-a gândit să-şi numească astfel noul sortiment de ulei după ce a auzit cu regularitate la televizor menţionându-se denumirea agentului neurotoxic cu care au fost otrăviţi cei doi Skripal şi a crezut că va da lovitura.

Deşi a lansat noul sortiment de ulei într-o ediţie limitată, producătorul din Ulianovsk speră acum să poată să-şi vândă marfa şi asigură cumpărătorii că uleiul său este ecologic, un produs curat şi sigur.

Internauţii ruşi nu au gustat, se pare, ingeniozitatea sa. "Trebuie să ne aşteptăm ca următorul produs să fie băutura răcoritoare "Ceai cu poloniu" - un hit din vara anului 2018", scrie Zoia Siniţâna, o utilizatoare de internet din Rusia, citată de portalul FedPress.ru.

"Nici măcar nu s-a gândit că din cauza acestui "Noviciok" au suferit nişte oameni, că au fost la un pas de moarte", scrie un alt utilizator, citat de portalul Ridus.ru. "Aşteptăm îngheţata "Sarin" sau "Cloropicrina"", adaugă el.

Un alt utilizator recunoaşte că atunci când a văzut videoclipul în care producătorul respectiv face reclamă uleiului său pe Youtube i-a fost "ruşine că e rus". "Imaginaţi-vă pentru o clipa că în Germania începe să se producă unt "Zyklon B" cu emblema aferentă. Ce (tămbălău) s-ar fi declanşat. Iar ăştia sunt mândri", se indignează el.
 


Etichete Noviciokcazul Skripal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live