Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

21 Mai 2022
Vizualizari: 370
Comentează add

La 30 de ani de la conflictul din Transnistria, în satele din apropierea regiunii separatiste oamenii tresar la orice zgomot mai puternic.

În Republica Moldova, locuitorii se tem tot mai mult de război

mario-balint

Chişinău, capitala Republicii Moldova  foto: arhivă

În Republica Moldova, locuitorii se tem tot mai mult de război. La 30 de ani de la conflictul din Transnistria, în satele din apropierea regiunii separatiste oamenii tresar la orice zgomot mai puternic. Trăiesc cu frică şi sunt tot mai îngrijoraţi, mai ales după ultimele incidente armate şi explozii din regiune. Ascultaţi un reportaj realizat de trimisul special RRA, Mario Balint.

-: Totdeauna trăim cu frică. Totdeauna, numai s-a auzit o bubuitură, ceva, poate cineva a bătut într-un fier, careva într-o... deodată tresărim.
Reporter: Dincolo de declaraţiile liniştitoare ale autorităţilor de la Chişinău, în satele raionului Dubăsari din stânga Nistrului oamenii trăiesc cu teama unor noi confruntări cu separatiştii transnistreni. În urmă cu 30 de ani, satul Coşniţa s-a aflat chiar în prima linie a războiului.
-: Ne e frică, dar de acum de 30 de ani noi suntem aicişa o bucăţică de... nici încolo, nici încolo, aşa. Soarta noastră încă de 30 de ani se hotărăşte, dar încă nu e hotărâtă.
-: Suntem /.../ după 30 de ani, dar suntem iarăşi înspăimântaţi, în frică să nu ne puie soarta iară copiii noştri, mamele noastre să părăsească casele.
-: Amu, când a fost în Transnistria, când la Maiak a împuşcat la noi, aici, s-a simţit destul de tare şi când la Cobasna, pentru că aici e cotitura Nistrului la noi şi la noi se aude destul de bine aici, şi noi atunci  am simţit, m-am sculat noaptea şi m-a luat o frică atât de mare. Frica, frica ne-a luat frica de atunci şi gata.

Reporter: Situaţia este mai sensibilă de mai bine de o lună, când pe teritoriul republicii fantomă din stânga Nistrului au avut loc o serie de provocări.


Etichete (ii)moldovarazboitemere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live