Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

26 Iulie 2019
Vizualizari: 376
Comentează add

"Servitorul Poporului" va avea în noua legislatură a Radei Supreme de la Kiev 254 de deputaţi (din 450 în total), dintre care 124 au fost aleşi pe liste de partid şi 130 uninominal

În premieră, partidul președintelui Zelenski obține majoritatea absolută

sergiu-stet

 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.                          Foto: Arhivă.

Comisia Electorală Centrală de la Kiev a anunţat datele oficiale după numărarea tuturor voturilor exprimate de ucraineni la alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie 2019.

Partidul preşedintelui Volodimir Zelenski, "Servitorul Poporului", a obţinut cele mai multe mandate în noul Parlament al Ucrainei, după ce a fost votat de 43,16% din electorat, scrie publicaţia "Novoe Vremia".

"Servitorul Poporului" va avea în noua legislatură a Radei Supreme de la Kiev 254 de deputaţi, dintre care 124 au fost aleşi pe liste de partid şi 130 au fost votaţi în circumscripţii uninominale. Partidul "Platforma de Opoziție - Pentru Viaţă", condus din umbră de Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, s-a clasat pe locul doi la alegerile parlamentare ucrainene de duminică, obţinând 13,05% din voturi, ceea ce înseamnă că va avea 43 de mandate în noul parlament, 24 de deputaţi fiind aleşi pe liste de partid şi şase în circumscripţii uninominale.

Partidul fostului premier Iulia Timoşenko, "Batkivşcina", a fost votat de 8,18% din electorat şi s-a clasat pe locul trei, obţinând 26 de mandate în Rada Supremă (24 de deputaţi aleşi pe liste de partid şi 2 în circumscripţii uninominale).

"Solidaritatea Europeană", formaţiunea politică a fostului preşedinte Petro Poroşenko, a obţinut 8,1% din voturi şi, astfel, va avea 25 de mandate (23 de deputaţi aleşi pe liste de partid şi 2 în circumscripţii uninominale).

Pe locul cinci, cu 5,82% din sufragii, s-a clasat noul partid "Holos" (Vocea), înfiinţat de solistul rock Sviatoslav Vakarciuk, care va avea în noul Parlament al Ucrainei 17 deputaţi aleşi pe liste de partid şi trei deputaţi votaţi în circumscripţii uninominale.

De asemenea, noua componenţă a Radei Supreme de la Kiev va avea șase reprezentanți ai partidului pro-rus "Blocul de Opoziție" și câte un deputat din partidele "Svoboda", "Samopomici", "Bila Ţerkva Razom" şi "Edini Ţentr", toţi fiind aleşi în circumscripţii uninominale. În plus, Parlamentul Ucrainei va avea 46 de deputaţi care au candidat ca independenţi în câteva circumscripţii uninominale din diverse regiuni ale ţării.


Etichete Volodimir ZelenskiViktor Medvedciuk,UcrainaKievalegeriRada SupremăIulia Timoşenko"Batkivşcina"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live