Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

6 Octombrie 2011
Vizualizari: 1495
Comentează add

Şase partide se luptă pentru a câştiga cât mai multe locuri în cele două camere parlamentare şi potrivit sondajelor niciunul nu va putea obţine majoritate pentru a forma guvernul.

În Polonia au loc, duminică, alegeri legislative

Premierului Donald Tusk. Foto: Reuters.

În Polonia, campania electorală pentru alegerile legislative de duminică se apropie de final.

Şase partide se luptă pentru a câştiga cât mai multe locuri în cele două camere parlamentare şi potrivit sondajelor niciunul nu va putea obţine majoritate pentru a forma guvernul.

Ultimele sondaje de opinie plasează Partidul premierului Donald Tusk, Platforma Civică, pe locul I cu aproximativ 30%, fiind urmat la o distanţă de peste 10% de Partidul Dreptate şi Justiţie condus de Jarosław Kaczyński.

După cum anunţă joi "Gazeta Wyborcza" care îşi face zilnic propriile sondaje electorale, faţă de ieri distanţa dintre cele două concurente a scăzut în defavoarea partidului condus de Kaczyński, iar analiştii spun că de vină ar putea fi opiniile sale antigermane publicate recent într-o carte a sa.

Pe scurt, Kaczyński nu se bucură de investiţiile germane pentru că "s-ar putea trezi într-o Polonie mai mică", în plus, el crede că Angela Merkel, cancelarul german, ar vrea supunerea Poloniei deşi o supunere mai blândă.

Formarea guvernului este decisă în Polonia de majoritatea din Seim formată din 460 de deputaţi.

"Greu de spus însă cum se va contura această majoritate",- explică Bartolomeis Daniug, doctor în ştiinţe politice.

"Există un prag electoral de 5%. Depinde câte partide vor depăşi pragul respectiv. În varianta minimă putem spune că pot trece trei partide: Platforma Civică are în jur de 200 de locuri, Partidul Ţărănesc în jur de 20 de locuri, deci nu este destul pentru că împreună sunt 220. Ai nevoie de 231!

"Dacă Platforma Civică nu intră în noua coaliţie, atunci vom avea un fel de coabitare pentru că preşedintele are, totuşi, ceva de spus în sistemul nostru politic, preşedintele vine din mişcarea Platformei Civice. Deci, este posibil să avem şi această configuraţie", a declarat Bartolomeis Daniug. 

Mai intră în calcule Mişcarea Social-Democrată şi noul partid al lui Palikot, pesonaj controversat care a renunţat la Platforma Civică din care provine.

Aceste două partide alternează în sondaje pe locurile III şi IV. În ceea ce priveşte temele electorale, se menţine ca şi anul trecut tragedia aviatică de la Smolensk.

Cei care continuă să caute dreptate în acest caz se strâng în fiecare seară în faţa Palatului prezidenţial, îşi aduc o cruce mobilă, lumânări, afişe şi pozele celor decedaţi şi protestează împotriva guvernului Tusk cântând balade şi manifestând paşnic.


Etichete alegeri legislativePoloniaguvernsondaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live