Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Șeful DNA, Crin Bologa: ”În perioade de criză corupția prosperă”

"Apel matinal" - invitat procurorul şef al DNA, Crin Bologa.

Șeful DNA, Crin Bologa: ”În perioade de criză corupția prosperă”
DNA: Foto: Arhivă.

Articol de Florin Lepădatu, 09 Decembrie 2021, 09:11

"Apel matinal" - invitat procurorul şef al DNA, Crin Bologa

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator: Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov a fost plasat în arest la domiciliu, după ce a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că ar fi luat mită 10% din valoarea unui contract de 43.500 de euro. În același dosar au fost reținuți alți doi angajați ai ITM Ilfov și un inspector vamal acuzați că ar fi luat mită pentru a permite deblocarea unor containere cu măști de protecție neconforme din portul Constanța Agigea, dar și reprezentantul unei firme care ar fi dat banii. Este una dintre cele mai recente comunicări ale DNA. Astăzi, de Ziua internațională anticorupție l-am invitat la "Apel matinal" pe Crin Bologa, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție. Bună dimineața!


Crin Bologa: Bună dimineața!


Realizator: Apropo de flagrantul pe care l-ați anunțat, sunt și alte dosare în legătură cu pandemia, cu achizițiile din perioada aceasta?


Crin Bologa: Aşa cum se ştie, în perioade de criză corupția prosperă și situaţia asta de pandemie este o situație de criză nu numai pentru România, ci pentru toate statele lumii. În aceste circumstanțe, sigur că noi avem foarte multe dosare sau relativ multe dosare în lucru în ceea ce privește achiziţiile din pandemie, corupţia din pandemie. Am avut înregistrate în cursul anului 2020 și 2021 peste 160 de dosare în legătură cu situația epidemiologică. În prezent avem în lucru un număr de 88 de dosare, iar un număr de 60 de persoane sunt puse sub acuzare, au calitatea de suspecţi și inculpaţi. De asemenea, un număr de opt dosare au fost trimise în judecată cu un număr de 21 de inculpaţi, tot pentru fapte în legătură cu situaţia pandemică.


Realizator: Tot ieri, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe chirurgul Irinel Popescu, directorul Centrului de Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni pentru comiterea infracțiunii de dare de mită. Așa anunță comunicatul de presă. Pe de altă parte, medicul Irinel Popescu spune că este o înscenare. Mai sunt vizați și alți medici sau o şefi de unități sanitare?


Crin Bologa: DNA are în lucru în jur de 3.000 de cauze, în care sunt implicate persoane din toate categoriile sociale și din toate mediile de activitate. Desigur că unul dintre obiectivele noastre este să combatem corupția din mediul sănătății, pentru că sunt foarte mulți bani investiți şi este pericolul ca aceşti bani publici să fie deturnaţi în alte scopuri decât scopurile pentru care au fost alocați. În Direcția Națională Anticorupție există și alte dosare, în care sunt cercetate persoane cu diferite funcții în domeniul sănătății.

Realizator: Aveți un număr mare de cazuri, dar cred că mulți au observat că s-a schimbat politica de comunicare a DNA și nu mai există o mediatizare prea mare a cazurilor. Din ce motiv?


Crin Bologa: Dacă un observator atent al activității DNA o să vadă și vede că aproape în fiecare zi noi facem comunicate de presă, unul sau mai multe, cu dosare trimise în judecată, cu persoane puse sub acuzare. Între timp, s-a schimbat politica de comunicare a sistemului judiciar. În 2018, mi se pare, a apărut o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii care limitează şi mai mult această comunicare. Comunicarea în cursul urmăririi penale, comunicarea publică oricum era limitată, pentru că urmărirea penală este o fază nepublică a procesului penal. Noi aici avem două reguli pe care trebuie să le respectăm. Trebuie să respectăm prezumţia de nevinovăţie a persoanelor cercetate şi, de asemenea, prin comunicare trebuie să nu afectăm urmărirea penală în dosarele noastre. Având în vedere aceste două principii pe care noi le respectăm, sigur că noi, fiind un serviciu public, în slujba cetăţeanului, în aceste limite încercăm să comunicăm cât de bine putem. Pe de altă parte, avem foarte multe persoane arestate, mai multe ca în ultimii ani, numai că persoanele arestate, fiind în custodia Direcției Națională Anticorupție, noi suntem răspunzători de respectarea prezumției de nevinovăție a acestora.


Realizator: Apropo de mediatizare și de spețe, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că procurorii DNA nu mai pot ancheta abuzul în serviciu dacă pagubă este mai mică de 200.000 de euro şi nu vizează persoane cu calități speciale. Afectează cumva această decizie activitatea DNA?


Crin Bologa: Nu afectează această decizie, s-a înțeles greșit. Legea și până acum prevedea că procurorii DNA sunt competenți să ancheteze fraudele cu pagubă de peste 200.000 de euro sau cu pagubă sub această limită, dar cu anumite persoane cu funcții importante implicate. A venit Înalta Curte și a precizat doar, pentru că au fost anumite cazuri în practică care nu au respectat această regulă. Acolo era vorba mai mult de folosul necuvenit obținut în aceste cauze, folosul necuvenit nefiind o noţiune care să facă parte din conținutul legal al infracţiunii de abuz în serviciu, de exemplu. Pentru că noi avem o competență la infracțiune de corupție, dare-luare de mită, trafic influență de peste 10000 de euro sau dacă persoanele sunt foarte importante, indiferent de sumă sau avem o competență prevăzută de lege care... Prejudiciul trebuie să fie mai mare de 200.000 de euro în infracțiunea similară infracţiunilor de corupție, dar şi aici, dacă suma, prejudiciul este sub 200.000 euro, dar persoanele sunt foarte importante, este tot competenţa DNA-ului. Deci nu ne afectează această decizie, doar a venit cu precizări.


Realizator: Ați declarat în primăvară, dacă nu mă înșel, că dosarul Tel Drum se apropie de final. În ce stadiu se mai află cauza?


Crin Bologa: Am știut că o să primesc, mai ales de Ziua Internațională Anticorupției, o astfel de întrebare. Astfel că am luat legătura cu procuror de caz, care mi-a comunicat că au fost administrate toate probele pe care le-a considerat procurorul că trebuie administrate pentru aflarea adevărului și este într-o fază înaintată de finalizare, de soluționare.


Realizator: DNA a înregistrat în instanța achitării, în dosare mediatizate cu inculpați celebrii. Aveți o rată a achitărilor pentru 2020 -2021?


Crin Bologa: Nu avem o rată definitivă a acestor achitări. O s-o avem în data de 31 decembrie. Ca și în ultimii ani, achitările sunt numeroase, din punctul meu de vedere, dar majoritatea cauzele acestor achitări sunt deciziile Curții Constituționale. Cele două decizii, mai ales care se referă la dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, la dezincriminarea totală a tentativelor la abuz în serviciu și cele care se referă la folosirea interceptărilor efectuate de parchete cu ajutorul tehnic al serviciilor de informații.


Realizator: Dar procurorii care au instrumentat dosarele în care s-au dispus achitări definitive sau în primă instanță vor fi evaluați sau sancționați pentru astfel de rezultate?


Crin Bologa: Dacă aceste achitări au ca și cauză altceva în afară de probitatea profesională, de corectitudinea efectuării urmăririi penale, procurorii nu vor păți nimic. În condițiile în care noi, fiecare cauză de achitare definitivă, nu în primă instanță, pentru că se poate solda cu o condamnare în apel, deci, fiecare dosar cu achitare definitivă este analizat de către Direcția Națională Anticorupție și se constată că dacă este imputabilă sau nu procurorului de caz, noi apreciem această imputabilitate la momentul trimiterii în judecată și nu la momentul achitării definitive. Pentru că în cursul judecății pot interveni administrarea unor alte probe, oamenii își schimbă declarațiile, se mai dispun expertize. Deci noi analizăm fiecare dosar cu achitare definitivă, fiecare dosar în parte și constatăm dacă este imputabil sau nu. Și în acest an am constatat că unele dintre soluțiile de achitare sunt imputabile procurorului.


Realizator: Dar ce deficit de procurori este la DNA în acest moment?


Crin Bologa: Aici avem o mare problemă. De exemplu, în luna septembrie, aveam schemă de personal la procurori ocupată în proporție de 69%. Am reușit să mai aducem 17 procurori. În prezent, avem schema de personal ocupată la procurori în proporție de 77%, comparativ, de exemplu, cu perioada de până în 2017-2018, când erau peste 90%.


Realizator: Dar ce se întâmplă? Există o reticență a procurorilor de a veni să lucreze la DNA?


Crin Bologa: Nu. S-au schimbat legile justiției. În perioada 2017-2019, așa-numita reformă, care de fapt a fost o contrareformă în justiție, a făcut ca procedura de selectare a acestor procurori să nu mai aparțină DNA, este o procedură greoaie, aparține Consiliului Superior al Magistraturii - mă refer la procurori cu funcție de execuție, nu numai la cei cu funcție de conducere. De asemenea, dacă în 2019, vechimea necesară pentru a ajunge la DNA, a unui procuror, era de şase ani, în prezent și ca urmare a unei alte decizii a Curții Constituționale, această vechime este de 12 ani. Deci bazinul de selecție s-a redus foarte mult.


Realizator: La capitolul Serviciile de Informații, există sesizări primite din partea acestora?


Crin Bologa: Există sesizări din partea serviciilor de informații, dar într-un număr mai redus, deoarece tot ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, corupţia nu a mai fost considerată ca element de siguranţă naţională şi atunci nu face parte din obiectul de activitate al serviciilor de informații, dar dacă acestea, în activitatea lor, constată fapte de corupţie sau au informaţii despre posibilitatea producerii unor astfel de de fapte, suntem informaţi. Deci primim informaţii.


Realizator: Dar de unde mai primiţi sesizări?


Crin Bologa: Primim sesizări de la persoane fizice şi juridice. Aici este foarte bine că aţi adus vorba. În ultimii doi ani am constatat o creştere a acestor sesizări de la cetăţeni care sesizează fapte de corupţie, ceea ce înseamnă că a început să crească din nou încrederea în Direcţia Anticorupție. Au fost patru sau cinci ani, cred că din 2017 până în 2019, în care au scăzut foarte mult aceste sesizări. În anul 2020 şi în anul 2021, sesizările de la cetăţeni au crescut.


Realizator: Aveţi, nu știu, vreo explicație, de ce a scăzut încrederea cetăţenilor?


Crin Bologa: Nu am nicio explicaţie. Cert este că eu identific măsuri, eu cu ceilalţi colegi ai mei, care să ducă la creşterea acestei încrederi şi principala măsură pe care am identificat-o este desfăşurarea de anchete profesioniste şi anchete la un nivel ridicat al competenţei. Deci dacă vom face dosare bine documentate, bine probate, de corupţie la nivel înalt, eu cred că încrederea cetăţenilor în activitatea noastră va fi în continuă creştere, cum se întâmplă în prezent.


Realizator: Vămulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal". Invitatul de astăzi a fost Crin Bologa, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Etichete : exclusiv radio dna
Ministrul justiției i-a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu
România 16 Aprilie 2024, 21:19

Ministrul justiției i-a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu

Președintele Klaus Iohannis a aprobat marți solicitările procurorilor de a declanșa urmărirea penală împotriva celor doi...

Ministrul justiției i-a trimis procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu
950 de cazuri de rujeolă
România 16 Aprilie 2024, 21:12

950 de cazuri de rujeolă

Cele mai multe îmbolnăviri au fost în Brașov, Mureș și la București.

950 de cazuri de rujeolă
Cererea de suspendare din funcţie a judecătoarei care soluţionează dosarul "2 Mai" a fost trimisă CSM
România 16 Aprilie 2024, 21:07

Cererea de suspendare din funcţie a judecătoarei care soluţionează dosarul "2 Mai" a fost trimisă CSM

Inspecţia Judiciară a trimis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la...

Cererea de suspendare din funcţie a judecătoarei care soluţionează dosarul "2 Mai" a fost trimisă CSM
Un pieton de 60 de ani a murit după ce a fost acroșat de o mașină „Şcoală”
România 16 Aprilie 2024, 19:45

Un pieton de 60 de ani a murit după ce a fost acroșat de o mașină „Şcoală”

La volanul mașinii se afla un tânăr de 17 ani, sub supravegherea instructorului auto.

Un pieton de 60 de ani a murit după ce a fost acroșat de o mașină „Şcoală”
APEL MATINAL: Andrei CORLAN, comisar general Garda de Mediu, despre acțiunile de combatere a importurilor de deșeuri
România 16 Aprilie 2024, 19:03

APEL MATINAL: Andrei CORLAN, comisar general Garda de Mediu, despre acțiunile de combatere a importurilor de deșeuri

Apel Matinal începe în fiecare zi la 08.30.

APEL MATINAL: Andrei CORLAN, comisar general Garda de Mediu, despre acțiunile de combatere a importurilor de deșeuri
Estimarea creșterii economiei României anul acesta a fost redusă de FMI
România 16 Aprilie 2024, 18:28

Estimarea creșterii economiei României anul acesta a fost redusă de FMI

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI prognozează că ţara noastră va înregistra în acest an o creştere medie anuală de 6%.

Estimarea creșterii economiei României anul acesta a fost redusă de FMI
Incendiu de vegetație uscată în comuna Scărișoara, județul Alba
România 16 Aprilie 2024, 17:53

Incendiu de vegetație uscată în comuna Scărișoara, județul Alba

Pompierii intervin pentru localizarea şi stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi litieră de pădure în satul...

Incendiu de vegetație uscată în comuna Scărișoara, județul Alba
Percheziții în Mureș într-un caz de organizare de lupte între câini
România 16 Aprilie 2024, 17:13

Percheziții în Mureș într-un caz de organizare de lupte între câini

La percheziții au fost identificați mai mulți câini despre care există date că ar fi fost folosiți la lupte între câini.

Percheziții în Mureș într-un caz de organizare de lupte între câini