Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Radiojurnal Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mălina Andronescu

24 Iunie 2010
Vizualizari: 1242
Comentează add

Miliardarul american George Soros este de părere că trebuie făcute investiţii chiar şi pe timp de criză şi că impunerea unui deficit bugetar scăzut poate duce la stagnarea economică a Europei.

În perioade de criză "nu austeritatea e soluţia"

malina-andronescu

Miliardarul american George Soros. Foto: Reuters.

În perioade de criză, nu austeritatea e soluţia, ci trebuie făcute investiţii - acesta e, cel puţin, părerea miliardarului american George Soros, care a reuşit să câştige bani mulţi, chiar şi în 2009, şi asta numai datorită geniului său economic.

 

Pe de altă parte, în actualul context european, George Soros nu poate exclude colapsul euro şi face responsabilă Germania, pentru impunerea, la nivelul Uniunii Europene, a unui deficit bugetar scăzut, fapt care ar putea genera deflagraţie şi, implicit, o perioadă lungă de stangare economică.


Europa se confruntă cu riscul unei stagnări economice pe termen mediu şi lung, şi chiar cu pericolul prăbuşirii monedei comune, euro, Germania fiind principala responsabilă, pentru aceasta, a spus George Soros, în conferinţa pe care a susţinut-o miercuri la Berlin.

 

Posibila stagnare a Europei ar putea avea consecinţe dramatice, ducând la proteste sociale, la reînvierea naţionalismului şi xenofobiei şi, în cel mai rău caz, la periclitarea democraţiei şi dezintegrarea Uniunii Europene, a avertizat Soros.

 

Potrivit teoriei enunţate de omul de afaceri american, care, conform informaţiilor apărute în presă, ar fi câştigat în anul de criză 2009 datorită geniului său financiar peste trei miliarde de dolari, unul dintre defectele de construcţie ale monedei europene comune este necesitatea respectării criteriilor de stabilitate, prevăzute de Tratatul de la Maastricht, criterii impuse de Germania.

 

Germania a impus tuturor statelor membre ale zonei euro un "Pat al lui Procust", respectiv necesitatea de a-şi menţine deficitele bugetare la un nivel scăzut, ceea ce aduce însă cu sine pericolul deflaţiei, este de părere George Soros.

 

Soluţia pentru actuala criză o constituie nu în primul rând programele de austeritate, ci stimularea creşterii economice, prin recapitalizarea băncilor, modificarea criteriilor Pactului de Stabilitate şi investiţii în educaţie şi infrastructură, spune miliardarul american.

 

În cadrul discuţiilor, George Soros a ţinut să corecteze informaţiile vehiculate în presă, potrivit cărora ar fi recomandat Germaniei să iasă din zona euro.

 

"A fost vorba doar de un experiment de gândire, în care mi-am imaginat ce s-ar întâmpla dacă Berlinul ar da curs anumitor idei care circulă la ora actuală, privind reîntoarcerea la marca germană.

 

"În acest caz, euro s-ar prăbuşi, iar moneda germană ar fi supraevaluată, ceea ce ar duce la pierderea competitivităţii economiei germane şi şomaj, în timp ce consecinţele politice, pe plan european, ar fi de necalculat" a declarat George Soros.


Etichete George SorosmiliardarBerlinGermaniaeurocrizăinvestiţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live