Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

11 Iulie 2018
Vizualizari: 520
Comentează add

Un terorist sinucigaş s-a aruncat în aer la o reuniune a unei formaţiuni politice anti-talibane ce se desfăşura ieri, în nord-vestul Pakistanului

În Pakistan, 12 morţi 50 de răniţi după un atac sinucigaş

rador

 

În urma comiterii atentatului sinucigaş, 12 persoane au fost ucise, printre care şi un candidat la alegerile din 25 iulie, anunţă poliţia. În atentatul comis la reuniunea Partidului Naţional Awami (ANP) din localitatea Peshawar, alte 50 de persoane au fost rănite, a precizat Jamil Qazi, şeful poliţiei. Atacul nu a fost deocamdată revendicat, acesta fiind primul mare incident violent din perioada pre-electorală. Imaginile difuzate la televiziuni au surprins voluntarii şi poliţiştii care transportau în grabă răniţii la spitale.

Formaţiunea ANP a fost ţinta principală a atacurilor comise în 2013 de către talibani. La acea vreme, un important lider al ANP, Bashir Bilour, a fost ucis în urma unui atac sinucigaş. În acest atac de ieri, a fost ucis fiul acestuia, Haroon Bilour, candidat pentru parlamentul provincial.

Oraşul Peshawar este amplasat la marginea unei regiuni care se învecinează cu Afganistanul, zonă ce a fost multă vreme căminul militanţilor islamişti.

Talibanii pakistanezi, grupaţi în mai multe bande militante, poartă un război împotriva statului pakistanez de peste zece ani, timp în care au murit zeci de mii de oameni. Talibanii şi-au propus ca Pakistanul, o putere nucleară, să fie un stat condus potrivit strictelor interpretări ale legii islamice. Violenţele s-au diminuat în ultimele luni, după mai multe ofensive militare lansate împotriva fortăreţelor lor din regiune. Mulţi militanţi însă au scăpat refugiindu-se în ţara vecină, Afganistan, de unde guvernul de la Islamabad este de părere că talibanii lansează atacuri pe teritoriul Pakistanului.

Luna trecută, în urma unui atac cu drone al SUA, a fost ucis liderul talibanilor pakistanezi, Mullah Fazlullah, care a revendicat majoritatea atacurilor comise împotriva ANP în timpul alegerilor din 2013, pe motiv că formaţiunea ar fi sprijinit operaţiunile militare lansate împotriva militanţilor.

Armata pakistaneză a anunţat ieri, că va desfăşura peste 371 de mii de soldaţi pentru a asigura derularea unor alegeri paşnice şi corecte la 25 iulie. 


Etichete PakistanteroristatacANPBashir BilourHaroon BilourPeshawarAfganistanMullah Fazlullah

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live