Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorina Goia

14 August 2013
Vizualizari: 1671
Comentează add

Iosif Sava este singura personalitate culturală românească (în perioada postdecembristă) pentru care guvernul şi-a întrerupt şedinţa pentru a participa la funerariile sale.

In memoriam Iosif Sava, la Radio România Cultural

sorina-goia

Iosif Sava.

Cincisprezece ani au trecut   de la moartea sa.

Un munte de om, cu o voce  gravă şi o manieră  inconfundabilă a rostirii.   Neinspiraţi, unii au sperat că o pot imita. Niciunul nu a avut carisma  şi cultura necesară.  Mi-l aduc aminte în concediu la Cumpătu:  ţinea veşnic în mână o carte,  o citea sau.. o scria! Chiar şi la masă.

Fără tăgadă , ar fi venit oricând (zi sau noapte) la radio sau televiziune să le vorbească în special tinerilor, să-i educe, să-i atragă. La fel de condescendent în faţa maeştrilor sau novicilor, putea fi ironic şi/sau tranşant, maliţios şi/sau subtil, curios şi/sau  pedant.  Zgândărea personalităţile (de tot soiul) cu întrebări incomode şi în acelaşi timp încuraja viitorii artişti sau muzicologi.Era vestit pentru maniera sufocantă a interviurilor: dacă nu aveai ce spune, greu răzbeai prin valul comentariilor epopeice.

Să nu uităm că Iosif Sava este totuşi singura personalitate culturală românească ( cel puţin în perioada  postdecembristă) pentru care Guvernul şi-a întrerupt şedinţa pentru a participa la funerariile sale. Este recunoaşterea totală şi unică! a unei valori incontestabile la nivel naţional.

Vocea  lui Iosif  Sava este  în  Panteonul    Radioului. Arhivele noatre păstrează zeci de emisiuni  şi interviuri dar şi înregistrări muzicale, căci cânta cu mare poftă la orgă, clavecin sau pian.

Irina Hasnaş a adunat pentru emisiunea de duminică 18 august  câteva fragmente  cu vocea lui Iosif Sava  din „Invitaţiile Eutherpei” (faimoasele sale emisiuni) dar şi gânduri  mărturisite  la 15 ani de la dispariţia  sa de câţiva dintre cei care l-au cunoscut: acad. Răzvan Theodorescu, pianistul Dan Grigore, violonistul Bujor Prelipcean (ieşean ca  I. Sava) şi muzicologul Ana Maria Orendi.

„Daca vorbeşti  perfect şi monoton, ascultătorul  se plictictiseşte după 30 de secunde… lumea apreciază bâlba.. atunci devine  atentă!” îmi mărturisea  cu umor şi înţelepciune prin  1996, când abia venisem în Radio.

Dacă vă este dor de  vocea sa… de pasiunea sa… de  rostirea sa… ascultaţi duminică (duminică 18 august, 16,30-17,30) la  Radio România Cultural.

Chiar şi acum,  Iosif Sava este  acasă, în faţa microfonului.
 


Etichete Iosif SavaRadio România Culturalin memoriam

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live