Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

27 Septembrie 2019
Vizualizari: 235
Comentează add

În M. Britanie sunt înregistraţi oficial 433 de mii de români, dar cel mai probabil, numărul lor este mai mare, a declarat Adina Bădescu, şefa Biroului pentru Brexit din MAE.

În Marea Britanie "sunt înregistraţi oficial 433 de mii de români"

carmen-gavrila

Foto: mae.ro.

În Marea Britanie sunt înregistraţi oficial 433 de mii de români, dar cel mai probabil, numărul lor este mai mare, a declarat astăzi Adina Bădescu, şefa Biroului pentru Brexit din Ministerul de Externe, la o dezbatere despre impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, organizată de Biroul Parlamentului European în România.

O ieşire a Marii Britanii din blocul comuntar fără un acord e cel mai plauzibil scenariu al momentului, însă guvernul de la Londra a dat asiguri că drepturile cetăţenilor europeni vor fi protejate.

Şefa Biroului pentru Brexit din Ministerul de Externe, Adina Bădescu, a explicat că în acest moment românii reprezintă a doua cea mai mare comunitate de străini din Marea Britanie.

Adina Bădescu a precizat că deja au fost finalizate așa numitele măsuri de contingenţă pentru un Brexit fără acord şi că România are temele făcute.

Până acum, a mai spus diplomatul român, în Marea Britanie s-au înregistrat pentru un nou statut post Brexit 187.000 de cetățeni români, iar procesul continuă și Ministerul de Externe monitorizează situația şi acordă asistenţă consulară, atât că după cum a reieşit din dezbaterea de astăzi de la biroul Parlamentului European nu doar cetățenii români din Marea Britanie pot fi afectaţi de un Brexit fără acord, ci și cei din România, asta pentru că de exemplu peste 200.000 de români au legătură cu industria auto, iar aceasta va fi direct afectată de o ieşire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În plus, din punct de vedere politic, România după Brexit rămâne în Uniunea Europeană fără un aliat cu exact aceleași poziții privind Rusia, menţinerea regimului de sancţiuni sau Balcanii de Vest.


Etichete marea britaniecetateniromaniAdina Bădescuşefa Biroului pentru Brexit din Ministerul de Externe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live