Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

9 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1611
Comentează add

Situaţia social-economică în Europa nu se va îmbunătăţi substanţial anul acesta, este de părere comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, László Andor.

În Europa, situaţia economică "rămâne critică"

sorin-solomon

Foto: Arhivă Reuters.

Comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, László Andor, a prezentat marţi la Bruxelles un raport pentru 2012, an caracterizat drept foarte dificil, cu o situaţie socială în continuă degradare şi o rată a şomajului fără precedent în ultimii 20 de ani.
László Andor s-a referit şi la banii destinaţi României în cadrul Programului Operaţional Structural Dezvoltarea Resurselor, POSDRU.

"Într-adevăr, întreruperea plăţilor a afectat România şi din păcate a afectat unii din beneficiarii fondurilor, însă apoi România a fost una din primele care a beneficiat de reluarea plăţilor la sfârşitul anului trecut" spune comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, László Andor.

Situaţia generată de suspendarea plăţilor pentru POSDRU a fost comentată şi de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu. 

"Categoric că au fost afectaţi nu numai cei care erau angajaţi, au fost afectaţi şi şomerii care participau la anumite cursuri. Eu sper din toată inima ca în urma auditului care va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie să se deblocheze total POSDRU şi să facem plăţi în mod regulat" spune ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

Plăţile din cadrul POSTRU au fost deblocate de Comisia Europeană în urmă cu peste o lună, iar între timp România a trimis la Bruxelles cereri de rambursare de 130 de milioane de euro.

Lumea, "mai vulnerabilă"

Riscurile legate de criza financiară "care continuă" deturnează atenţia "de la modificările climatice, în contextul în care evenimente meteorologice extreme sunt în desfăşurare", scriu experţi din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), care organizează anual, la sfârşitul lui ianuarie, cunoscutul Forum de la Davos, relatează AFP.

Raportul Forumului Economic Mondial este bazat pe o anchetă realizată asupra unui număr de aproximativ 1.000 de experţi şi decidenţi.

După un 2012 marcat de uraganul Sandy şi inundaţii în China, experţii apreciază că o creştere a emisiei de gaze cu efect de seră este deosebit de îngrijorătoare şi denunţă incapacitatea lumii de a "se adapta la modificările climatice", ceea ce antrenează un risc de mediu ale cărui "efecte vor fi tot mai marcante în următorul deceniu".

Potrivit lui Lee Howell, director general WEF şi însărcinat cu raportul, "elasticitatea naţională faţă de riscurile mondiale trebuie să fie o prioritate".

Rata şomajului în zona euro a crescut în luna noiembrie 2012 până la nivelul record de 11,8% din populaţia activă, în timp ce în Uniunea Europeană numărul şomerilor a trecut pentru prima dată pragul de 26 de milioane, a anunţat marţi Oficiul european de statistică - Eurostat.


Etichete László AndorUEPOSDRUministrul munciiMariana CâmpeanuBruxellesşomajForum de la Davos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live