Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Lenţa

14 Octombrie 2011
Vizualizari: 1814
Comentează add

Dacian Cioloş spune că există mari diferenţe între veniturile obţinute de fermierii dintr-un stat sau altul, iar felul în care poate să intervină UE este punerea în practică a unui nou sistem de alocare a subvenţiilor.

În Europa există "prea puţini fermieri"

catalin-lenta

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Foto: Reuters.

Comisarul european Dacian Cioloş crede că în Europa există prea puţini fermieri, ceea ce pune în pericol securitatea alimentară.

Vorbind despre noua politică agricolă comunitară, prezentată în aceste zile, Dacian Cioloş atrage atenţia că este nevoie de rearanjări în cadrul sistemului şi de o nouă metodă de împărţire a banilor către agricultori, lucru care ar trebui să asigure într-un fel o uniformizare pe state a subvenţiilor primite de fiecare fermier din partea instituţiilor comunitare.

Intenţiile lui Dacian Cioloş, care vor fi supuse dezbaterilor publice timp de un an şi jumătate, au stârnit deja reacţii şi nu toate favorabile schimbărilor.

"În timp ce agricultorii adevăraţi care lucrează efectiv pământul, reprezintă ceva mai puţin de 4% din totalul europenilor activi, ei se ocupă de fapt de două treimi din teritoriul Uniunii Europene", spune comisarul european Dacian Cioloş.

Există mari diferenţe în chestiunea veniturilor obţinute de fermierii dintr-un stat sau altul, iar felul în care poate să intervină Uniunea Europeană este punerea în practică a unui nou sistem de alocare a subvenţiilor, a mai declarat Dacian Cioloş.

Cât priveşte România, una dintre marile probleme o reprezintă fărămiţarea proprietăţilor agricole, ceea ce le face nerentabile şi greu de lucrat.

Totuşi, micii fermieri nu vor dispărea, spune comisarul european, iar nouă politica agricolă comunitară îi va ajuta prin simplificarea unei mulţimi de proceduri atunci când e vorba de primit bani comunitari.

Sumele în discuţie înseamnă de la 500 la 1.000 de euro

"Această plată se va acorda sub o formă simplificată fermelor mici, în sensul că nu vor trebui făcute controalele care se fac în mod normal şi nu vor trebui depuse nici acele cereri anuale, în fiecare an completat un formular cu numărul de hectare, cu culturi, cu desenarea parcelelor ş.a.m.d. Acest lucru se va face o dată, în 2014, şi pentru micii fermieri care intră în această categorie, şi-au depus o dată cererea în 2014 şi atât timp cât au ferma şi-şi desfăşoară în continuare activitatea vor primi primă anuală fără alte controale", a declarat Dacian Cioloş.  

Partea bună pentru micul fermier din România e că nu va mai fi obligat în fiecare an să bată la uşile Agenţiei pentru Plăţi în Agricultură, mai spune Dacian Cioloş.

Acesta a ţinut să precizeze că în acest fel banii vor ajunge mai repede în agricultură.

Cât priveşte alte modificări importante, comisarul european a anunţat că în viitoarea politică agricolă comunitară tinerii fermieri vor primi mai mulţi bani decât alţii, fiind vorba de un plus de 25% în primii cinci ani, după ce cumpără sau înfiinţează o fermă. 

"Tinerii sub 40 de ani şi care îşi creează o fermă sau preiau o fermă, în primii cinci ani după instalare vor putea primi o plată la hectar mai mare cu 25% din valoarea plăţii medii la hectar pentru o suprafaţă de până la 25 de hectare. La nivel european suma maximă care se poate da pentru un tânăr fermier poate să meargă până la 70.000 de euro", a spus comisarul european.  

Dacian Cioloş a mai declarat că în mod cert propunerile de schimbare a agriculturii europene nu vor fi aprobate şi aplaudate în unanimitate, dar nu e surpins că unele ţari, inclusiv România, au şi început să critice aceste noi idei.

Cât priveşte o primă poziţie a unor importante state europene, oficiali din Germania au anunţat că în general sunt de acord cu propunerile lui Dacian Cioloş, dar observă că nu sunt detaliate şi sursele de finanţare.

Marea Britanie consideră că măsurile lui Cioloş riscă să împingă înapoi agricultura europeană, iar Franţa, unul dintre marii beneficiari de subvenţii în acest domeniu, atrage atenţia că schimbările vor trebui puse în practică, ţinându-se cont de specificul fiecărui stat.


Etichete Dacian CioloşagriculturăEuropabugetfermier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live