Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În Europa copiii mănâncă de trei ori mai mult zahăr decât este recomandat

Alimentele prelucrate pentru sugari şi copii mici trebuie să conţină mult mai puţin zahăr decât în prezent.

În Europa copiii mănâncă de trei ori mai mult zahăr decât este recomandat

Articol de Costin Grigore, 03 Februarie 2016, 09:24

Alimentele prelucrate pentru sugari şi copii mici trebuie să conţină mult mai puţin zahăr decât în prezent.

Europarlamentarii obligă Comisia Europenă să revizuiască un proiect pe această temă.

Îngrijorările au apărut după ce statisticile arată că în Europa copiii mănâncă de trei ori mai mult zahăr decât este recomandat, iar o treime ajung supraponderali sau obezi chiar din şcoala primară.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Parlamentul European consideră că şi aşa în Europa nu se face suficient împotriva obezităţii infantile, aşa că nu era cazul ca executivul comunitar să ”pună gaz pe foc”.

Proiectul de norme propus de Comisia Europeană ar fi permis, de exemplu, producătorilor de cereale pentru bebeluşi şi copii mici să scoată pe piaţă, în continuare, alimente cu de trei ori mai mult zahăr decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Iar instituţia internaţională spune că este nevoie de limitarea consumului de zaharuri libere la maximum 10 la sută din aportul energetic total al alimentului.

A mai atras recent atenţia că de multe ori zahărul se găseşte în alimentele procesate care, de obicei, nu sunt considerate din categoria dulciurilor. De exemplu, o lingură de ketchup conţine aproximativ 4 g (echivalentul unei linguriţe) de zaharuri libere. Iar o singură cutie de suc poate conţine până la 40 g de zahăr- echivalentul a 10 linguriţe.

În aceste condiţii, o treime dintre copiii europeni ajung suparaponderali sau obezi înainte de a termina şcoala primară. Consumul ridicat de zahăr este responsabil şi de faptul că tot mai mulţi copii au carii dentare şi de nivelurile foarte mari ale diabetului de tip 2. Toate acestea înseamnă costuri de miliarde pentru sistemul medical european.

Însă cel mai grav este că menţinerea unui nivel ridicat de zaharuri în alimentele pentru copiii mici afectează preferinţele de gust ale bebeluşilor şi creează obiceiuri alimentare pe viaţă spune europearlamentarul Keith Taylor, cel care a redactat rezoluţia de respingere:

“Am avut ocazia, eu și parlamentarii care mi s-au alăturat să spunem Comisiei. Nu, să nu mai permitem zahărul în exces. Bebelușii sunt deja suficient de dulci.”

Parlamentul European mai recomandă ca etichetele alimentelor cu zahăr pentru copii să indice clar că nu sunt adecvate pentru sugari mai mici de 6 luni, şi să sfătuiască mamele să contiune alăptarea cel puţin până la această vârstă.

Începând cu anii `80, incidenţa obezităţii s-a triplat în Europa.

Ţări care nu aveau nicio problemă din acest punct de vedere se vor vedea confruntate cu un vârf al obezităţii în următorii 15 ani, avertizează OMS. Organizaţia mondială propune taxe mari pe alimentele cu mult zahăr şi pe băuturile carbogazoase.

O astfel de politică fiscală la nivel european, împreună cu reglementări mai stricte privind comercializarea lor în şcoli ar putea răspunde la una dintre cele mai mari provocări ale secolului 21.