Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Bâcâin

7 August 2019
Vizualizari: 403
Comentează add

În ciuda avertismentelor de la Bruxelles, România continuă să exporte oi în mijlocul verii, scrie agenţia France Presse.

În ciuda avertismentelor, România "continuă să exporte oi pe timp de vară"

cristian-bacain

Foto: pixabay.com.

În ciuda avertismentelor de la Bruxelles, România continuă să exporte oi în mijlocul verii, scrie agenţia France Presse.


Agenţia publică astăzi un amplu reportaj referitor la acest subiect, care a adus critici europene pentru că multe animale ar muri de sete şi căldură pe vapoare.

Reportajul începe în portul Midia, de unde aproape o sută de transporturi pleacă anual. Iar un responsabil al operatorului portuar susţine în faţa reporterului AFP că animalele ar beneficia de condiţii de cinci stele la bordul navelor.

Cu toate acestea, controalele româneşti se opresc la încărcarea oilor, în timp ce un regulament european din 2005 prevede, de asemenea, monitorizarea în timpul călătoriei, notează France Presse.

De cealaltă parte, organizaţiile de protecţie a animalelor spun că realitatea este că mii de oi mor în timpul transportului.

Riscurile sunt cu atât mai mari în acest an, întrucât Festivalul islamic al Sacrificiului, care reprezintă punctul culminant al exporturilor româneşti, cade la mijlocul lunii august. Însă miza economică este mare.

În februarie, Bucureştiul a încheiat un nou acord pentru vânzarea a 200.000 de oi către ţările din Golf, sperând să vândă până la urmă chiar două milioane de capete pe piaţa arabă.

Iar crescătorii de oi din ţară par surprinşi de preocupările recente legate de transportul animalelor vara. Fără îndoială, am deranjat o ţară interesată de această piaţă, cred ei.

Însă ca să se pună la adăpost de sancţiunile de la Bruxelles, asociaţia principală a crescătorilor şi exportatorilor a elaborat o propunere legislativă pentru oprirea transporturilor de animale când temperaturile depăşesc 30 de grade.


Realizator: Australia, una dintre cele mai mari ţări exportatoare de animale din lume, şi-a înăsprit anul trecut reglementările în domeniu după difuzarea unor imagini copleşitoare, filmate la bordul navelor care transportau animale către ţări arabe din porturi australiene.


Etichete romaniaexportoivaracomisia europeanaavertismenteuebruxellestarile din golf

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live