Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. OMUL CU CHITARA Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

7 Octombrie 2016
Vizualizari: 810
Comentează add

Licitaţii trucate pentru apropiaţii puterii, lucrări publice fictive, nerespectarea standardelor de execuţie la autostrăzi, stadioane în sate fără tineri sunt metodele predilecte

În Bulgaria se fură 30% din fondurile europene accesate

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Un studiu al Camerei bulgare de Comerţ şi Industrie avertizează că în ţara vecină se fură 30% din fondurile europene accesate pentru diferite proiecte. 

Furturile au loc prin licitaţiile trucate câştigate de apropiaţii puterii. De regulă, ofertele care câştigă sunt completate de anexe ce încarcă costul final de până la două ori faţă de contractul de bază.

Aproximativ 10% din banii programelor operaţionale sunt folosiţi pentru finanţări ascunse, prin proiecte publicitare ale mediilor apropiate puterii. Camera de Comerţ şi Industrie constată că în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, astfel de proiecte reprezintă o adevărată risipă de fonduri.

Proiecte îndrăgite ale actualei guvernări sunt cele de infrastructură rutieră, unde se poate fura mai uşor, de obicei, prin economisirea de materiale. În loc de 15 centimetri, grosimea stratului de asfalt pe unele porţiuni ale autostrăzii Mariţa a fost de numai 5 centimetri, ceea ce a impus reparaţii la numai un an de la inaugurare.

Banii se fură şi prin companii fictive care câştigă licitaţiile, de regulă în sectorul apelor, angajează subcontractori şi dispar fără achitarea muncii depuse.

S-au construit zeci de stadioane moderne în sate fără tineri, din simplul motiv că astfel de proiecte au fost finanţate în întregime de fondurile europene, a transmis corespondentul RRA Petio Petcov.


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live