Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

1 Martie 2018
Vizualizari: 844
Comentează add

În Bulgaria se amplifică scandalul generat de vânzarea regionalei energetice CEZ, unei mici companii necunoscute, abia înfiinţată, sprijinită de firme offshore cu capital rusesc

În Bulgaria se amplifică scandalul vânzării regionalei energetice CEZ

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

Opoziţia cere demisia guvernului, dar premierul Boiko Borisov spune că nu are de gând să renunţe la mandat. Mai mult, el insistă că asistăm la o tentativă de destabilizare a guvernării, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013. În acest caz, preşedintele bulgar, Rumen Radev, poate convoca Consiliul Consultativ de Securitate Naţională. 

Primul ministru Borisov a văzut în spatele scandalului o tentativă de destabilizare a guvernării. El a declarat că se încearcă repetarea evenimentelor din 2013, când problemele cu facturile pentru energie au provocat proteste de masă ce au dus la demisia guvernului său. "De data aceasta nu voi demisiona şi vom scoate la iveală autorii tentativei de destabilizare" - a spus Borisov.   

Preşedintele Radev, însă, a declarat că, în acest caz, victima este nu guvernul, ci milioanele de abonaţi ai Regionalei energetice CEZ. El a întrebat cum o companie mică, fără experienţă, a obţinut credite bancare în valoare de sute de milioane de euro, cine sunt băncile bulgare, mecanismul de finanţare, politicienii şi companiile offshore în spatele contractului cu CEZ.

După ce, iniţial, a dezminţit informaţia, singura bancă bulgară de stat, BBR, a recunoscut că a dus tratative de a refinanţa un împrumut de peste 115 milioane de euro contractat de CEZ la BERD.

Primul ministru ceh Babią a vorbit despre rolul băncilor bulgare PIB şi UniCredit Bulbank ca surse de finanţare a contractului.

Radev a declarat că va putea convoca Consiliul Consultativ de Securitate Naţională pe tema situaţiei din Energetica. "În absenţa unei strategii pe termen lung, vom merge din scandal în scandal", a spus preşedintele.

Sărind în apărarea primului ministru, majoritatea parlamentară a respins cererea opoziţiei privind audierea lui Borisov pe tema aşa-zisului 'complot de destabilizare'. Socialiştii au spus că fără acordul lui Borisov nu ar fi posibil ca o companie necunoscută să ajungă proprietara unor afaceri de miliarde.

Problema a fost discutată la întâlnirea Boris - Babią din ianuarie, au anunţat ziare pragheze, iar Borisov se preface acum că nu ştie şi vorbeşte de conspiraţii.

Ziaristul de investigaţie Grigor Lilov a aflat că în spatele companiei bulgare, candidat de a achiziţiona regionala CEZ, se află două companii offshore, care aparţin miliardarului rus Paato Gamgoneisvili, cu afaceri în Bulgaria. El este co-proprietar al băncii moscovite Slavyanski Credit, sprijinită de banca de stat VTB, care se află, din 2014, pe lista de sancţiuni internaţionale. 

Între timp, s-a aflat oficial că cele trei regionale energetice, CEZ, EVN şi Energo-Pro, judecă Bulgaria pentru un miliard de euro la Centrul de Reglementare a Disputelor Investiţionale de la Washington.

Cererea de ieri, a regionalelor, de a fi majorate tarifele la energia electrică, riscă să aprindă noi proteste. 


Etichete CEZBoiko BorisovRumen RadevGrigor LilovPaato GamgoneisviliSlavyanski CreditVTBEVNEnergo-Pro

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live