Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

23 Iulie 2019
Vizualizari: 200
Comentează add

La Londra urmează să fie anunţat marţi numele noului premier al Marii Britanii.

În aşteptarea noului premier al Marii Britanii

florin-lepadatu

 Foto Agerpres

La Londra urmează să fie anunţat marţi numele noului premier al Marii Britanii.

Membrii Partidului Conservator au de ales între fostul ministru de externe, Boris Johnson, considerat favorit şi Jeremy Hunt, actualul şef al diplomaţiei.

Corespondenţă de la Londra, reporter Dan Vasiliu: "Analiştii politici nu se aşteaptă la nicio surpriză în această cursă electorală, ceea ce înseamnă că Boris Johnson are toate şansele să devină cel de-al 77-lea premier al Marii Britanii şi cel de-al 14-lea din timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a.

Va fi însă pentru prima oară în istorie când prim-ministrul va fi ales de membrii de partid şi nu de parlamentari sau de întregul electorat.

În Marea Britanie există 46,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot, însă numele premierului a fost decis de mai puţin de 0,4% dintre ei, adică de cei aproximativ 160.000 de membrii ai Partidului Conservator.

Noul premier va fi numit de regină, la recomandarea predecesorului său, dar înainte de a-l invita să formeze noul guvern, monarhul va trebui să îl întrebe pe acesta dacă se bucură de încrederea Parlamentului şi dacă deţine o majoritate în Camera Comunelor.

Dacă în cazul lui Jeremy Hunt răspunsul ar putea fi unul pozitiv, în ceea ce îl priveşte pe Boris Johnson lucrurile sunt mai complicate.

Promisiunea sa că va livra Brexitul la 31 octombrie, chiar şi fără un acord şi fără să ţină cont de consecinţe, şi refuzul de a scoate din calcul posibila suspendare a Parlamentului pentru a respecta acest termen limită i-a determinat pe mulţi deputaţi conservatori să ia în calcul un posibil vot împotriva propriului guvern.

Secretarul de stat din Ministerul de Externe, Alan Duncan, a demisionat ieri pentru a nu fi nevoit să servească într-un executiv condus de Boris Johnson, în timp ce ministrul de finanţe, Philip Hammond, şi cel al justiţiei, David Gauke, au anunţat că vor face acelaşi lucru în zilele următoare."


Etichete Londrabrexit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live