Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

14 Octombrie 2019
Vizualizari: 525
Comentează add

Şedinţa de luni de la ora 13:00, de la Palatul Victoria, ar putea să fie şi ultima a Cabinetului Dăncilă.

În așteptarea noului executiv...

florin-lepadatu

 Foto arhivă

Şedinţa de luni de la ora 13:00, de la Palatul Victoria, ar putea să fie şi ultima a Cabinetului Dăncilă, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că cel mai târziu marţi va desemna candidatul pentru postul de prim-ministru.

O nouă serie de consultări cu partidele parlamentare ar urma să aibă loc luni la Cotroceni, dar deocamdată Preşedinţia nu a anunţat niciun calendar al discuţiilor.

Viitorul executiv ar urma să fie unul politic, de tranziţie, iar după consultările de săptămâna trecută, preşedintele a declarat că se conturează deja varianta unui guvern PNL sau constituit în jurul acestui partid.

Calendarul dorit de şeful statului pentru instalarea noului guvern este destul de strâns, însă cele mai multe partide parlamentare au pus deja condiţii în schimbul votului pentru învestitură.

Andrei Şerban urmăreşte subiectul şi are detalii în radiojurnal: "Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că doreşte să instaleze de urgenţă un nou guvern, pe care l-a numit de tranziţie.

Klaus Iohannis: "Intenţionez să fac repede o desemnare.

Cel târziu marţi voi desemna un prim-ministru, care va veni în Parlament cu o propunere de guvern.

Nu voi desemna un personaj din PSD."

După consultările de la sfârşitul săptămânii trecute de la Palatul Cotroceni cu partidele politice parlamentare, cele mai multe şanse pentru a forma un nou guvern le are Partidul Naţional Liberal, iar liderul acestuia, Ludovic Orban, ar putea ocupa funcţia de prim-ministru.

Şi ALDE a anunţat că este normal ca liberalii să propună viitorul guvern, pentru că au iniţiat moţiunea de cenzură şi a anunţat că îi va susţine în Parlament, dar cu anumite condiţii.

USR doreşte alegeri anticipate şi vrea ca viitorul executiv să le organizeze la începutul anului viitor.

Împotriva alegerilor anticipate s-au pronunţat PMP şi UDMR.

Ultimii vor face o propunere de prim-ministru preşedintelui Klaus Iohannis, iar PMP doreşte ca noul executiv să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

PRO România nu exclus o eventuală participare la guvernare.

La consultările de la Palatul Cotroceni nu a participat PSD.

Liderul acestuia, Viorica Dăncilă, a anunţat ulterior că va susţine un guvern format de PNL, dacă acest partid va semna Pactul pentru bunăstarea românilor. Viorica Dăncilă: "Dacă, într-adevăr, nu vor să taie pensiile şi salariile, să semneze Pactul pentru bunăstarea românilor şi atunci le vom acorda credibilitate. Să fie desemnat cât mai repede un premier." Reamintesc că liberalii, în declaraţiile din ultimele zile, au anunţat că nu vor reduce salariile şi pensiile dacă vor forma viitorul executiv."


Etichete Guvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live