Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 August 2021
Vizualizari: 233
Comentează add

În Afganistan talibanii au ajuns la doar câteva zeci de kilometri de unul dintre cele mai mari oraşe din ţară Mazar-i-Sharif.

În Afganistan, talibanii avansează

radiojurnal

  Militar afgan. Foto: Agerpres/ EPA

În Afganistan talibanii au ajuns la doar câteva zeci de kilometri de unul dintre cele mai mari oraşe din ţară Mazar-i-Sharif.

Sunt puternic înarmaţi şi din arsenalul lor face parte şi ceea ce au capturat din ceea ce au lăsat în urmă forţele internaţionale - mitraliere grele sau maşini blindate Humwee, după cum a văzut un jurnalist BBC.

De cealtă parte a tranşeelor, în oraş a ajuns ieri şi preşedintele Ashraf Ghani, în încercarea de a da un impuls trupelor guvernamentale, care până acum nu prea au reuşit să facă faţă ofensivei rapide a talibanilor.

La doar câteva săptămâni de la retragerea trupelor NATO, insurgenţii au cucerit cel puţin opt capitale regionale din 34 şi controlează o mare parte a zonelor rurale.

Şi capitala, Kabul, ar putea cădea în următoarele trei luni, potrivit unor estimări făcute chiar de serviciile secrete americane.

Iar dacă talibanii vor prelua puterea în toată ţara, costul politic pentru guvernele occidentale, care s-au retras, nu va fi mic, a spus, la Londra, şeful Statului Major al Armatei Britanice.

Transmite corespondentul RRA, Aura Neag.


Reporter: Șeful Statului Major al Armatei britanice, generalul Nick Carter, spune într-un interviu la BBC că guvernele occidentale vor avea de răspuns la întrebări dificile dacă talibanii vor prelua puterea.
Nick Carter: Cred că este un mare semn de întrebare cu privire la legitimitatea lor dacă se întâmpla asta şi dacă Vestul va mai dori să sprijine Afganistanul dacă talibanii vor fi cucerit ţara într-o manieră care în mod evident este ilegitimă. Acestea vor fi întrebări dificile pentru guvernele occidentale. Între timp, potrivit puţinilor jurnalişti independenţi care se află în Afganistan, atrocitățile comise de talibani împotriva civililor, inclusiv a copiilor, continuă. Cel puțin 1.000 de civili au fost uciși de talibani  în ultima lună.

 

Etichete afganistantalibani(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live