Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRINTRE STELE Luni, 18 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

15 Aprilie 2018
Vizualizari: 454
Comentează add

În criza siriană, diplomaţia a luat locul confruntărilor armate, cel puţin pentru moment.

În criza siriană, diplomaţia a luat locul confruntărilor armate

daniela-coman

Boris Johnson. Foto: Arhiva/ Reuters.

În criza siriană, diplomaţia a luat locul confruntărilor armate, cel puţin pentru moment. Doi miniştri de externe - cel britanic şi cel francez - ale căror ţări au luat parte la atacul aerian asupra unor ţinte din Siria, în noaptea de vineri spre sâmbătă, s-au exprimat, astăzi, pe această temă.

Loviturile au fost necesare pentru a descuraja folosirea armelor chimice în Siria şi în lume, însă, deocamdată nu există propuneri pentru alte atacuri în Siria - a spus ministrul de externe britanic, Boris Johnson.

Pentru viitor, ideea este că trebuie făcute, în continuare, presiunile asupra lui Bashar al-Assad, pentru a-l convinge să vină la masa negocierilor - este de părere Johnson. 

La fel, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, susţine, într-un interviu apărut, astăzi, în săptămânalul "Journal du dimanche", că Rusia are acum obligaţia de a-şi exercita presiunea asupra aliatului său, Bashar al-Assad, pentru a găsi o cale de ieşire din criza politică. 

"Să sperăm ca Rusia înţelege că, după riposta militară occidentală, trebuie să se alăture eforturilor noastre de a promova un proces politic în Siria, care să permită ieşirea din criză. Franţa este gata să se implice pentru a atinge acest obiectiv" - a spus şeful diplomaţiei franceze.

Primul pas ar trebui să fie un acord de încetare a focului, respectat de toată lumea. Apoi, urmează relansarea procesului politic, la care să fie invitaţi toţi liderii sirieni şi regionali. În opinia sa, cel care blochează, în prezent,  acest proces este tocmai Bashar al-Assad. Jean-Yves Le Drian, a mai anunţat că va cere, mâine, la Consiliul miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, să fie alături de sirieni şi să le acorde tot ajutorul de care au nevoie.


Etichete criza sirianădiplomaţieconfruntări armate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live