Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Titus Iordan

20 Noiembrie 2013
Vizualizari: 2323
Comentează add

Marea Britanie a tăiat finanţarea acordată pentru plata taxelor şcolare şi a întreţinerii, ca urmare a "creşterii suspicioase" a numărului de înscrieri la colegiile britanice.

Împrumuturile acordate studenţilor români şi bulgari, suspendate

titus-iordan

Foto: Arhivă Reuters.

Acordarea de împrumuturi pentru studenţii români şi bulgari a fost suspendată, în urma unor "suspiciuni" create de o creştere a numărului de înscrieri la colegii britanice, informează ediţia online a cotidianului britanic The Telegraph.

Ministrul pentru universităţi şi ştiinţă, David Linsay Willetts a spus că decizia a fost luată după ce s-a observat o "creştere neobişnuită" a numărului celor care primesc ajutor din partea Student Loans Company (SLC).

Potrivit publicaţiei, aproximativ trei sferturi dintre studenţii vizaţi nu au reuşit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi.

SLC oferă două tipuri de împrumuturi: unul pentru plata taxelor şcolare şi unul pentru acoperirea unor cheltuieli de întreţinere.

Pentru a avea acces la ambele tipuri de împrumut, studenţii trebuie să facă dovada faptului că se află pe teritoriul Marii Britanii de minim trei ani.

The Telegraph susţine că aproape 5.500 de români şi bulgari au primit prima tranşă a împrumutului pentru cheltuieli de întreţinere în 2013, o creştere semnificativă faţă de anul trecut.

Doar un sfert dintre cei cărora li s-a cerut să prezinte dovada cu privire la rezidenţă au făcut acest lucru, a precizat ziarul britanic, care prezintă o estimare conform căreia împrumuturile acordate ar avea o valoare totală de aproximativ un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro).

Presa britanică, atitudine anti-imigraţie

Hotărârea vine pe fondul unei campanii mediatice, de lungă durată, îndreptată împotriva muncitorilor români şi bulgari.

O parte din presa britanică a creat nelinişte prin lansarea unor speculaţii conform cărora în 2014, când piaţa forţei de muncă se va liberaliza pentru cetăţenii români şi bulgari, Regatul Unit se va confrunta cu un val de imigranţi din cele două ţări.

Cea mai recentă campanie împotriva imigranţilor români aparţine publicaţiei britanice The Guardian, care a lansat o discuţie pe site-ul cotidianului, în care românii sunt invitaţi să argumenteze de ce nu ar părăsi România.

Deşi tonul este diferit, scopul este acelaşi: descurajarea intenţiei de a părăsi România.

Totodată, potrivit tabloidelor, peste 300.000 de români ar urma să sosească în Marea Britanie, iar acest aflux ar crea o "presiune" asupra sistemului de asigurări sociale şi de sănătate.

Temerile privind "valul masiv de români", nefondate

Pe de altă parte, directorul grupului Migration Matters Trust, Atul Hatwal, a infirmat cifrele lansate în presă şi a prezentat rezultatele unei analize intreprinse de grupul londonez.

El susţine că "lobby-ul antiimigraţie a strigat 'lupul' de prea multe ori" şi că temerile sunt nefondate.

"Ei pretind că până la 300.000 de noi imigranţi vor sosi din România şi Bulgaria pe parcursul anului 2014. De fapt, noi credem cã cifra va atinge, probabil, 20.000", a precizat Atul Hatwal.

Şi sondajele comandate, în primavara acestui an, de BBC Newsnight în Bulgaria şi România arată că eliminarea restricţiilor de muncă nu a avut impact asupra numărului de persoane care intenţionează să se mute în Marea Britanie.

În România un număr foarte mic de persoane, 1% din eşantionului anchetei, sunt în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie pentru 2013 sau 2014, fie prin intermediul unei agenţii de recrutare, fie pe cont propriu.

Un alt studiu care infirmă temerile britanicilor este cel, realizat de National Institute of Economic and Social Research, potrivit căruia Marea Britanie este puţin probabil să fie destinaţia preferată de bulgari şi români şi că cei care intenţionează să migreze nu plănuiesc să exploateze sistemul bunăstării şi serviciile publice.

Documentul evidenţiază că, în general, cetăţenii români şi bulgari care ajung în Regat sunt persoane tinere, cu un nivel ridicat de competenţe profesionale, majoritatea angajaţi sau lucrători pe cont propriu.

Reguli mai dure pentru imigranţi, din 2014

În acest context, Marea Britanie s-a pregătit pentru deschiderea pieţei forţei de muncă şi din punct de vedere legistaltiv, prin adoptarea unor măsuri mai dure pentru imigranţi.

Amenzi semnificative pentru cei care angajează străini fără documente legale sau interdicţia de a obţine un permis de conducere pentru imigranţii ilegali sunt câteva dintre prevederile proiectului legii imigraţiei.

Propunerile ar putea intra în vigoare primăvara viitoare.


Etichete Marea Britanieimigranţistudenţiromânibulgariimigranţiîmprumuturiliberalizaremuncărestricţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live