Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

25 Septembrie 2012
Vizualizari: 3598
Comentează add

O temă de larg interes este legată de stabilirea impozitelor - la modul general – şi a impozitul pe venit, în particular.

Impozitul pe venitul persoanelor fizice

daniel-negut

Foto: Arhivă.

În România, există cota unică de impozitare, de 16 la sută. Asta înseamnă că orice persoană fizică plăteşte la stat o sumă egală cu 16 la sută din ceea ce câştigă.

Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, România se află pe locul al patrulea în privinţa impozitării veniturilor persoanelor fizice, după Bulgaria (cu 10 procente) şi Cehia şi Lituania, care au 15 la sută.

Deci, nu stăm chiar rău!

De pildă, în Suedia, Danemarca şi Belgia impozitul depăşeşte 50 de procente din câştigurile personale!

Însă, dacă aţi fi dorit să nu plătiţi nici un fel de impozit pe venit, ar fi trebuit să vă fi născut în alte zone ale lumii, după cum citim în Financiarul, care enumeră opt state unde oamenii nu plătesc impozit pe veniturile realizate! Ele sunt, în ordine alfabetică: Bahrain, Bahamas, Bermude, Emiratele Arabe Unite, Insulele Cayman, Kuweit, Oman şi Qatar.

Şi-atunci, de unde vin bani în bugetele acestor ţări?

Printre altele, fără a epuiza subiectul, vă spunem că o mare parte a veniturilor bugetare din Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Oman vin din exploatarea “aurului negru”, adică, a petrolului, în vreme ce Qatar se bazează pe rezervele sale de gaze naturale !

Pe de altă parte, Insulele Cayman sunt cunoscute ca fiind un centru financiar off-shore, ca şi Bahamas de altfel, care – însă – îşi exploatează şi potenţialul turistic.

În fine, în Bermude, deşi nu există nici un impozit pe venit, muncitorii pot fi rugaţi – reţineţi, RUGAŢI - de angajatori să contribuie cu până la 5,75 la sută dintr-o taxă pe salarii de 16 procente pe care patronii trebuie să o plătească guvernului.

Dacă tragem linie şi comparăm cu ţara noastră, constatăm că în România sunt şi rezerve de petrol şi de gaze naturale, avem şi un mare potenţial turistic şi – în plus – mai plătim şi 16 la sută impozit pe venit.

Complicate mai sunt legile economiei…


Etichete impozitUEvenituriBulgariaCehia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live