Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

9 Iulie 2012
Vizualizari: 1676
Comentează add

Ministrul de finanţe spaniol a confirmat că executivul pregăteşte majorarea taxei pe valoarea adăugată, amintind că recomandările UE pentru Spania sunt foarte clare şi se referă la o majorare a impozitelor indirecte.

Impozitele indirecte "ar putea creşte în Spania"

annamaria-damian

Premierul spaniol, Mariano Rajoy. Foto: Reuters.

Guvernul de la Madrid ia în consideraţie creşterea TVA-ului şi scăderea impozitelor pe venit, dar înaintea reuniunii de luni seară a miniştrilor de finanţe din zona euro costurile de creditare ale Spaniei, dar şi ale Italiei au crescut.

De altfel, din partea miniştrilor de finanţe din zona euro se aşteaptă detalii privind fondul de salvare pentru băncile spaniole care urmează să primească până la 100 de miliarde de euro, deşi experţii independenţi cred că sistemul bancar spaniol are nevoie de 62 de miliarde de euro.

Nu se aşteaptă decizii definitive de la summitul Eurogrup privind ajutorul pentru băncile spaniole, însă vor fi discutate condiţiile împrumutului şi liniile principale ale acestuia. 

Înainte de reununea miniştrilor economiei şi finanţelor din zona euro, ministrul spaniol de finanţe, Cristobal Montero,  a confirmat că executivul pregăteşte majorarea taxei pe valoarea adăugată, o măsură aşteptată de spanioli mai ales după ce la 9 iunie zona euro a aprobat cererea Spaniei de finanţare a băncilor.

Cu un mesaj în care a evitat să pronunţe "majorăm TVA-ul", ministrul Cristobal Montero a precizat că Spania se află în tranziţie spre o fiscalitate mai mică pentru muncă şi mai mare pentru impozitele indirecte.

La un curs de vară al unei universtiăţi madrilene, oficialul guvernului spaniol a amintit că recomandările europene pentru Spania sunt foarte clare şi se referă la o majorare a impozitelor indirecte.

Guvernul studiază majorarea TVA-ului special pentru produsele de bază, în prezent de 4%, şi a celui de 8% aplicat între altele serviciilor din turism.

Luni, Spania a resimţit presiunile din partea pieţelor financiare asupra datoriei publice, rentabilitatea bonurilor spaniole a depăşit 7% la prânz, iar prima de risc s-a apropiat de 580 de puncte, ceea ce a arătat din nou nervozitatea pieţelor în aşteptarea condiţiilor impuse Spaniei pentru primirea ajutorului pentru salvarea băncilor.

Acestea ar fi, potrivit unor informaţii citate de ziarul "El Pais", în primul rând majorarea capitalului la 9%, apoi o supervizare riguroasă şi transparentă din partea băncilor, dar şi crearea unei bănci toxice.

Potrivit ziarului "Economic Expancion", din opoziţie liderul socialiştilor Alfredo Perez Rubalcaba, a cerut şi el luni un termen de doi ani pentru îndeplinirea ţintei de deficit bugetar şi a fost de acord cu executivul în ideea că Banca Centrală Europeană ar trebui să intervină de urgenţă pentru a calma tensiunile de pe piaţa financiară care pedepsesc în special ţări ca Spania şi Italia.

"Economia spaniolă suferă mult şi BCE trebuie să intervină", a mai spus şeful Partidului Socialist.


Etichete SpaniaTVAmajorăriEurogrupCristobal Montero

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live