Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 6 –a play-off Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

23 August 2018
Vizualizari: 540
Comentează add

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a prezentat, ieri, punctul său de vedere cu privire la o nouă strategie a Berlinului în relaţiile cu Statele Unite.

”Impozit digital” european pe profitul companiilor americane de IT

vlad-draghicescu-bonn

Ministrul de externe german Heiko Maas. Foto: Odd ANDERSEN / AFP

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a prezentat, ieri, punctul său de vedere cu privire la o nouă strategie a Berlinului în relaţiile cu Statele Unite.

Maas, care este membru al Partidului Social Democrat, s-a referit, în primul rând, la măsuri pe care Germania şi partenerii săi europeni ar trebui să le ia în contextul retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul şi a reinstituirii sancţiunilor economice, sancţiuni care pot afecta şi companii europene active pe piaţa iraniană.

Heiko Maas spune că are în vedere protecţia juridică a companiilor europene împotriva sancţiunilor. Concret, şeful diplomaţiei germane propune o alianţă solidă cu Franţa şi alte state din Uniunea Europeană, care să instituie sisteme de plăţi independente de SUA, să creeze un fond monetar european şi să construiască un sistem swift de transfer interbancar independent.

Relaţiile comerciale între Europa şi SUA nu pot fi reduse doar la schimbul de bunuri. Nu SUA au un deficit, ci Europa, date fiind profiturile de miliarde pe care filialele europene ale giganţilor precum Apple, Facebook sau Google le transferă în SUA, scrie social-democratul Heiko Maas, care propune un aşa-numit impozit digital asupra profiturilor obţinute de companiile americane de IT.

Chiar dacă America este încă necesară în cadrul NATO sau în lupta împotriva terorismului, este important să întărim pilonul european al Alianţei Nord-Atlantice, a spus Maas, precizând că Germania a intrat pe făgaşul majorării cheltuielilor în domeniul apărării, scopul fiind o Uniune Europeană de securitate şi apărare.

În replică, Angela Merkel a transmis că propunerile schiţate de ministrul de externe reprezintă un demers important, dar a subliniat că ele oglindesc strict părerea autorului, nefiind stabilite în cadrul guvernului.


Etichete impozit digitalprofitcompanii americane de IT

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live