Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Importanţa sprijinului psihologic în tratamentul cancerului la sân

Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor europeni, numai o treime din țări au luat măsuri concrete pentru ca această formă de asistenţă să fie oferită în mod profesional.

Importanţa sprijinului psihologic în tratamentul cancerului la sân

Articol de Laurenţiu Văduva, 04 Octombrie 2016, 10:31

Majoritatea statelor europene recunosc importanţa sprijinului psihologic în tratamentul cancerului la sân.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor europeni, numai o treime din aceste ţări au luat măsuri concrete pentru ca această formă de asistenţă să fie oferită în mod profesional.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Studiul a fost întocmit de Centrul de Cercetări Europene în colaborare cu autorităţile de resort din 32 de ţări membre ale Uniunii Europene şi ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, din care fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Au fost verificate 25 de planuri naţionale şi 4 planuri regionale de tratament al cancerului la sân.

S-a urmărit modul în care documentele oficiale publicate până în octombrie 2015 în aceste ţări şi regiuni şi cele ale Asociaţiilor Europene de luptă împotriva cancerului la sân fac referire la asistenţa psihologică în tratamentul cancerului la sân şi cât de complexe sunt procedurile şi recomandările acestora.

Au rezultat 4 niveluri de abordare.

Austria, Belgia, Germania, Luxemburgul, Olanda, Polonia, Spania, Elveţia, Scoţia şi Irlanda de Nord au introdus cel mai eficient consilierea psihologică în planurile naţionale de combatere a cancerului la sân. Spania are chiar măsuri specifice de consiliere psihologică.

Urmează grupul format din Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Ungaria,Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Norvegia, Slovenia, Suedia şi Anglia.

Pe locul trei se află Ciprul, Grecia, Portugalia şi Ţara Galilor, care doar menţionează nevoia de consiliere psihologică în schemele de combatere a cancerului.

Cehia nu menţionează acest lucru şi aici lista se încheie, cu menţiunea că în România, Bulgaria, Croaţia, Islanda, Liechtenstein şi Slovacia nu s-au identificat astfel de planuri sau strategii naţionale de combatere a cancerului.

Amintim însă că în luna aprilie 2016, potrivit Agerpres, Ministerul Sănătății de la Bucureşti a prezentat primul Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020, care înglobează strategii noi de control al cancerului în ţara noastră, conform direcțiilor comune de la nivel european.

Psiho-oncologia, cum este numită în literatura occidentală de specialitate, este din ce în ce mai importantă pentru reducerea impactului emoţional al afecţiunii asupra pacienţilor.

Pentru a îmbunătăţi calitatea tratamentului, Iniţiativa Comisiei Europene asupra Cancerului la Sân, coordonată de Centrul European de Cercetări JRC, dezvoltă o schemă de asigurări de calitate pentru serviciile de specialitate, pe bază de voluntariat.

Aceasta va include un set de cerinţe şi indicatori pentru îngrijirea psiho-socială de calitate la nivel european pentru a asigura tratament egal pentru toţi pacienţii şi pentru a creşte încrederea în aceste servicii.