Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

30 Iunie 2022
Vizualizari: 308
Comentează add

În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au lansat mai multe atacuri asupra trupelor ruse din Insula Şerpilor.

Importanța retragerii trupelor ruse din Insula Şerpilor

sergiu-stet

   Foto: google maps.

Vadim Denisenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne, susţine că, după ce a pierdut controlul asupra Insulei Șerpilor, Rusia a pierdut şi puterea în această parte a Mării Negre, scrie Korrespondent.
 
"Trebuie să înțelegeţi că, după ce am distrus crucișătorul Moskva, rușii au sperat că vor face din Insula Șerpilor un fel de portavion, pe care să amplaseze sisteme de apărare aeriană și să poată controla toată această parte a Mării Negre. I-am scos de acolo, iar faptul că, în ultimele zile, mass-media ruse au răspândit diverse absurdităţi înseamnă un singur lucru - aceasta este o victorie uriașă pentru Forțele Armate ale Ucrainei", a explicat Denisenko.
 
Potrivit acestuia, "Ucraina a nivelat întreaga flotă rusă din această parte a Mării Negre". "Acum, rușii nu pot face nimic în aceste ape, cu excepția bombardării orașelor ucrainene cu rachete Kalibr lansate de pe nave, din păcate. Dar, în ceea ce priveşte o debarcare, astfel de misiuni nu mai pot avea loc în această parte a mării", a remarcat Denisenko.
 
În ultimele săptămâni, forţele ucrainene au lansat mai multe atacuri asupra trupelor ruse din Insula Şerpilor. O operaţiune în care au fost distruse echipamente ruseşti amplasate pe insulă a avut loc şi în noaptea de 29 spre 30 iunie.
 
Joi dimineaţă, armata ucraineană a raportat că rușii au fost alungaţi de pe Insula Şerpilor. Ministerul Apărării al Federației Ruse, însă, a anunţat că trupele sale s-au retras "în semn de bunăvoință".
 
Conform AFP, această mică insulă din Marea Neagră a devenită celebră încă din în primele zile ale ofensivei ruse când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra a trimis "la dracu" nava rusă care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea. În cele din urmă, soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor s-au predat, dar actul de bravură a devenit emblematic pentru rezistenţa ucraineană.
 
Kyivul anunţase anterior că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate cu succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de Operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Ukrinform.
 
În cursul operaţiunii de eliberare a Insulei Şerpilor, desfăşurate în mai multe etape, forţele ucrainene au distrus o staţie radar rusească, mai multe sisteme de rachete şi tunuri antiaeriene Panţîr-S1 şi alte echipamente instalate de trupele ruse şi au ucis un număr neprecizat de militari ruşi.
 
Insula Şerpilor, situată în nord-vestul Mării Negre, la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei, a fost cucerită de Moscova la începutul ofensivei ruse în Ucraina la 24 februarie.
 
Această stâncă a fost apoi vizată în mod regulat de lovituri de drone şi rachete ucrainene.
 
Rusia susţinea la 21 iunie că a respins o tentativă "nebunească" a forţelor Kyivului de a prelua controlul asupra Insulei Şerpilor, mai aminteşte AFP.
 

Etichete Insula ȘerpilorMoskvaUcrainarăzboi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live